Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 10
SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİNDE EĞİTİM ALAN KADIN ÖĞRENCİLERİN OKUDUKLARI BÖLÜMLERE GÖRE, DEPRESYON, ANKSİYETE VE STRES DURUMLARININ YEME DAVRANIŞLARINA OLAN ETKİSİNİN İNCELENMESİ
2023
Dergi:  
Selçuk Sağlık Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Özel bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde okuyan kadın öğrencilerin, okudukları bölüme göre depresyon, anksiyete ve stres durumları, beslenme alışkanlıkları ve yeme davranışlarının karşılaştırılması ile olumsuz duygu durumlarının yeme davranışı üzerindeki etkisinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde eğitim gören ve çalışmaya katılmayı kabul eden 18-25 yaş arası 140 kadın öğrenci katılmıştır. Katılımcılara sosyo-demografik veri formu, besin tüketim kaydı formu, Beslenme Alışkanlıkları İndeksi (BAİ), Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçeği (DASÖ) ve Hollanda Yeme Davranışı Ölçeği (DEBQ) doldurtulmuştur. Bulgular: Öğrencilerin okudukları bölüme göre beslenme alışkanlıkları riski incelendiğinde; Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencilerinin %17,5’inin, diğer sağlık bölümü öğrencilerinin ise %39,0’ının yüksek derecede beslenme riskine sahip olduğu gözlenmiştir (p<0,05). Öğrencilerin okudukları bölüme göre depresyon, anksiyete ve stres durumlarıyla kısıtlı, duygusal ve dışsal yeme davranışları arasındaki ilişki incelendiğinde; Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencilerinde depresyon, anksiyete ve stres durumlarıyla kısıtlı, duygusal ve dışsal yeme davranışları arasında anlamlı ilişki olmadığı gözlenmiştir (p>0,05). Diğer sağlık bölümü öğrencilerinde ise depresyon durumu ile duygusal (r=0,299, p<0,01) ve dışsal (r=0,251, p<0,05) yeme davranışı arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları riskinin diğer bölüm öğrencilerine göre anlamlı olarak daha düşük olduğu ve diğer sağlık bölümü öğrencilerinde depresyon, anksiyete ve stres durumu arttıkça duygusal yeme davranışının da arttığı bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of The Effects Of Depression, Anxiety and Stress Conditions On Eating Behaviors Of Female Students Studying In The Faculty Of Health Sciences, According To The Departments They Study
2023
Yazar:  
Özet:

Purpose: The purpose of this study is to compare the depression, anxiety, and stress states, eating habits and eating behaviors of female students studying at the Faculty of Health Sciences of a private university, and to evaluate the effects of negative moods on eating behavior. Methods: 140 female students between the ages of 18-25, studying at the Faculty of Health Sciences and agreeing to participate in the study, participated in the study. Socio-demographic data form, food consumption record form, Eating Habits Index (BAI), Depression, Anxiety, and Stress Scale (DASÖ) and Dutch Eating Behavior Scale (DEBQ) were filled in by the participants. Results: When the risk of eating habits according to the department they study is examined It was observed that 17.5% of the Nutrition and Dietetics department students and 39.0% of the other health department students had a high level of nutritional risk (p<0.05). When the relationship between depression, anxiety and stress states and restricted, emotional, and external eating behaviors according to the department they are studying It was observed that there was no significant relationship between depression, anxiety and stress states and limited emotional and external eating behaviors in Nutrition and Dietetics department students (p>0.05). In other health department students, it was observed that there was a positive and significant relationship between depression and emotional (r=0.299, p<0.01) and extrinsic (r=0.251, p<0.05) eating behavior. Conclusion: It was found that the risk of eating habits of the students of the Nutrition and Dietetics department was significantly lower than the students of the other departments, and the emotional eating behavior increased as the depression, anxiety, and stress status of the students of other health departments increased.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Selçuk Sağlık Dergisi

Dergi Türü :   other

Selçuk Sağlık Dergisi