Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 4
Farklı orijinli doğu kayını Fagus orientalis Lipsky fidanlarının arazideki büyümelerinin karşılaştırılması
2016
Dergi:  
Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma
Yazar:  
Özet:

Yetişme ortamı koşullarının yöresel olarak çok farklı özelliklere sahip olması nedeniyle yapay gençleştirme ve ağaçlandırma sahalarının bütünüyle optimum hale getirilmesi mümkün olmamaktadır. Buna bağlı olarak tohumun toplandığı alanlar ile fidanın üretildiği ve dikildiği alanlarının ekolojik koşulları dikkate alınmalıdır. Bu çalışma kapsamında Doğu Kayınının Fagus orientalis Lipsky. farklı orijinlerinden toplanan tohumlardan yetiştirilen fidanların arazi performanslarını incelemek amaçlanmıştır. Bunun için ülkemizdeki doğal yayılış alanları temsilen seçilen 11 doğal populasyon kullanılmıştır. Tohumlar Of Orman Fidanlığında raslantı blokları deneme desenine uygun olarak 3 tekrarlı ekilmiştir. Trabzon-Maçka, Trabzon-Çaykara, Düzce-Çiçekli, Giresun-Kulakkaya, Ordu-Akkuş ve KahramanmaraşAndırın populasyonları iki vejetasyon dönemi boyunca fidanlıkta yetiştirildikten sonra Tonya-Kalınçam mevkiindeki 1230 metre yükseltideki deneme alanına populasyon bazında dikilmişlerdir. Sinop-Merkez, Sinop-Ayancık, SamsunKunduz, Samsun-Karapınar ve Karabük-Yenice populasyonları üç vejetasyon dönemi Of Orman fidanlığında yetiştirildikten sonra ağaç bazında aynı araziye dikilmişlerdir. Arazi koşullarında bir vejetasyon dönemi geçtikten sonra fidanlarda populasyon ve ağaç bazında; fidan boyu, kök boğazı çapı ve yan dal sayısı gibi morfolojik ölçümler yapılarak populasyon içi ve arası varyasyonlar belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen verilerle, SPSS istatistik programı ile varyans analizi yapılarak ölçülen karakterler bakımından populasyonlar içinde ve arasında genetik varyasyonların olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonucunda ölçülen karakterlerin birçoğu bakımından populasyonlar içerisindeki varyasyonun, populasyonlar arasındaki varyasyondan daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında ölçülen değişkenlere ilişkin olarak oluşan grupları ortaya koymak için hiyerarşik cluster analizi yapılmıştır

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma

Dergi Türü :   Uluslararası

Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma