Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 52
 İndirme 11
Algılanan Sosyal Desteğin Bir Çıktısı Olarak Öz Yeterlik
2019
Dergi:  
İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma algılanan sosyal destek ve alt boyutlarının, öğretmen öz yeterliği ile ilişkisini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada korelasyonel model kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Hatay ilinde bulunan devlet okullarında 2018–2019 eğitim-öğretim yılında görev yapmakta olan 308 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada “Kişisel Bilgi Formu”, algılanan sosyal desteği ölçmek için “Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği” ve öğretmenlerin öz yeterlik algılarını ölçmek için “Öğretmen Öz Yeterlik Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimleyici analizler, korelasyon ve yapısal eşitlik modellemesi istatistiksel tekniklerinden yararlanılmıştır. Yapısal eşitlik modellemesi sonuçlarına göre algılanan sosyal destek, öz yeterlik algısını pozitif olarak etkilemektedir. Bunun yanı sıra çok boyutlu algılanan sosyal desteğin aile, özel bir insan ve arkadaş alt boyutları, öz yeterliği pozitif olarak etkilemektedir. Sosyal desteğin alt boyutlarının, öz yeterlik üzerindeki etkisine ilişkin göreli önem sırası arkadaş, aile ve özel bir insan şeklinde bulunmuştur. Öğretmenlerin sosyal destek algılarının, öz yeterlik inançlarını etkilediği belirlenmiştir. Öğretmenlerin öz yeterliklerini arttırmak için ailelerinin, arkadaşlarının ve yöneticilerinin sosyal destek konusunda bilgilendirilmeleri önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Algılanan Sosyal Desteğin Bir Çıktısı Olarak Öz Yeterlik
2019
Yazar:  
Özet:

This study was done with the aim of identifying the relationship between the percepted social support and the subdimensions of the teacher's self-capacity. A correlational model was used in the study. The sample of the study consists of 308 teachers who are working in the 2018-2019 educational year in the state schools located in the Hatay province. The study used the "Personal Information Form" to measure the perceptible social support, the "Multi-dimensional perceptible social support scale" and the "Teacher's Self-Qualification scale" to measure the perceptible self-qualifications of teachers. In data analysis, illustrative analysis, correlation and structural equality modeling have been used by statistical techniques. According to the results of the structural equality modeling; the social support perceived positively affects the perception of self-sufficiency. In addition to this, the subdimensions of the multi-dimensional social support of the family, a particular person and friends are positively influenced by self-sufficiency. The relative importance of the influence of the subdimensions of social support on self-capacity has been found in the form of friends, family and a private person. It has been determined that teachers’ perceptions of social support influence their belief in self-sufficiency. Teachers are advised to be informed about social support for their families, friends and managers to improve their self-capacity.

Self-efficacy As An Outcome Of Perceived Social Support
2019
Yazar:  
Özet:

This study has been carried out to determine the relationship between perceived social support and its sub-dimensions and teacher self-efficacy. In this research correlational model has been used. The sampling of this research has been conducted on 308 teachers that have been working at the public schools in Hatay province in the 2018-2019 academic year. The research data has been gathered from the teachers by employing “Teacher Information Form”, “Multi-dimensional Scale of Perceived Social Support” to measure perceived social support and “Teacher Self-Efficacy Scale” to measure teachers’ self-efficacy perceptions. In data analysis, statistical techniques that are descriptive analysises, correlation and   structural equation modeling have been utilized. In reference to the results of structural equation modeling perceived social support positively affects self-efficacy perception. Besides family, special person and friend sub-dimensions of multi-dimensional perceived social support positively affect self-efficacy. The array of relative importance regarding to the impact of sub-dimensions of social support on self-efficacy that are friend, family and special person. It was revealed that teachers’ perceptions relating to social support influence their self-efficacy beliefs. It is recommended that teachers’ families, friends and administrators should be informed on social support to raise teachers’ self-efficacy.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 861
Atıf : 6.610
2023 Impact/Etki : 0.417
İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi