Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 1
NACL STRESİNE KARŞI LENS CULİNARS’İN BİYOKİMYASAL VE FİZYOLOJİK CEVABI - PHYSIOLOGICAL AND BIOCHEMICAL RESPONE TO NaCl STRESS IN LENS CULINARIS
2010
Dergi:  
Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

NACL STRESİNE KARŞI LENS CULİNARS’İN BİYOKİMYASAL VE FİZYOLOJİK CEVABI Bu çalışmada, farklı NaCl konsantrasyonlarının (50-400 mM) varlığında ve yokluğunda (kontrol) Lens culinaris bitkisindeki büyüme geriliği ile ilişkili olarak köklerde ve gövdede antioksidatif cevabın karşılaştırılmasını amaçladık. Köklerde ve gövdede büyüme parametreleri (kuru ve taze ağırlık) Na+ içeriği, LPO seviyeleri, prolin, H2O2 içeriği, membran hasarı ve SOD, APX, CAT, GPX aktiviteleri incelendi. Kontrolle karşılaştırıldığında, 100-400 mM NaCl uygulaması, kök ve gövde ağırlığında ve yapraklardaki toplam klorofil ve karotenoid içeriğinde azalmaya sebep oldu. Buna karşın, LPO seviyeleri, H2O2 ve Na+ içeriği, elektrolitik geçirgenlik ve prolin seviyelerinde her iki bitki dokusunda da doza bağlı olarak artışa neden oldu. Bu artışlar gövde ile karsılaştırıldığında köklerde anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar ve literatür bilgileri H2O2 ve Na+ birikiminin büyümenin düzenlenmesinde önemli rol oynadığını göstermektedir. Tuzluluğun antioksidan enzim aktiviteleri üzerindeki etkisi her iki bitki dokusunda da benzer şekilde bulundu. Tuz stresi köklerde ve gövdede SOD ve GPX enzim aktivitelerinde artışa sebep olurken, CAT ve APX aktivitelerini baskıladı. Sonuç olarak, Lens culinaris’ in tuzluluk stresine olan hassasiyeti yüksek Na+ seviyesi ve oksijen radikali indirgeme kapasitesinin düşmesiyle artan lipid peroksidasyonu ile açıklanabilir. PHYSIOLOGICAL AND BIOCHEMICAL RESPONE TO NaCl STRESS IN LENS CULINARIS In this study we aimed to compare some antioxidative responses of shoots and roots associated to growth reduction in Lens culinaris in the absence (control) and presence of different NaCl concentrations (50-400 mM). Growth parameters (dry-fresh weight) Na+ contents, LPO levels, proline, H2O2 contents, membrane damage and activities of SOD, APX, CAT and GPX was investigated in roots and shoots. Compared with controls, 100-400 mM NaCl treatment resulted in a reduction in roots and shoots weight, total chlorophyll and carotenoid in leaves. On contrary, LPO levels, H2O2 and Na+ contents, proline levels, electrolytic leakage exhibited a dose dependent increase in both tissues. These increases were significantly higher in roots as compared to shoots. Our results and literature data suggest that the accumulation H2O2 and Na+ plays an important role in regulating growth. The effect of salinity on antioxidant enzyme activities was similar trends in both tissues. Salt stress caused an increase on the activity of SOD and GPX in roots and shoots, while the activities of CAT and APX was inhibited. A higher Na+ level and lipid peroxidation combined with a lower capacity for oxygen radical scavenging could probably explain the sensitivity of Lens culinaris to salt stress.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 762
Atıf : 726
2023 Impact/Etki : 0.029
Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi