Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 3
Türkiye'nin Lojistik Performans Endeksinin Uluslararası Ticaretteki Rakipleri ile Değerlendirilmesi
2022
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Küreselleşen dünya ile birlikte sınırların ortadan kalkması Dünyadaki her alıcının potansiyel müşteri olarak görülmesini sağlamıştır. Bu nedenden dolayı lojistik sektörünün önemi her geçen gün artmaktadır. Ülkelerin Lojistik performanslarını kontrol edebilmek için Dünya Bankası tarafından iki yılda bir yayınlanan Logistic Performance Index (LPI) önemli bir gösterge haline gelmiştir.Performance Index’ini (LPI) uluslararası ticarette ki rakipleriye karşılaştırmasını yaparak zayıf ve güçlü olduğu yönlerini bulmayı amaçlamaktadır. Çalışmada TÜİK verileri kullanılarak Türkiye ihracatının %52,9 oluşturan sekiz fasıl belirlenmiştir. Daha sonra Dünya ekonomisinde bu sekiz fasılda önemli ticaret hacmine sahip 50 ülke trendeconomics verileri kullanılarak derlenmiştir. Veriler TÜİK sitesi ile kontrol edilerek doğrulanmıştır. 50 ülkenin LPI belirlendikten sonra Türkiye’nin Vietnam, Malaysia, Greece, Indonesia’nın gerisinde 37. Sırada bulunduğu sonucuna varılmıştır. Türkiye’nin uluslararası ticaretteki en önemli rakipleri arasında en iyi Lojistik performansa sahip Almanya, Japonya, Netherlands, Singapore olduğu tespit edilmiştir. Türkiye’nin LPI’ini rakipleriyle daha iyi karşılaştırabilmek için ülkeleri, gelirlerine göre High Logistic Perfomonce Group, Middle Logistic Performance Group and Low Logistic Performance Group üç ana gruba ayrılmıştır Grupların ortalama LPI scoreları tespit edilerek Türkiye ile karşılaştırması yapılmıştır. Sonuç Türkiye’nin en verimsiz lojistik yönü Infrastructure olduğu,Customs, Tracking and Tracing and Logistics quality and competence göstergelerinde de rakip ülkelere göre rekabet edebilir performans sergilemediği tespit edilmiştir. Bununla birlikte Türkiye International shipment ve Timeliness alanında MLPG’taki ülkelere göre daha iyi performans sergilediği tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 380
2023 Impact/Etki : 0.09
Turkish Studies Economics, Finance, Politics