Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 1
Sebze Üretiminin Sürdürülebilirliği için Karar Verme Süreci: Bafra Ovası Örneği, Türkiye
2022
Dergi:  
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, sebze üretiminin sürdürülebilirliği için karar verme sürecini ortaya koymaktır. Samsun ili Bafra ovasında teorik örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen sebze yetiştiricileri ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Nicel veriler betimsel istatistiklerle, karar verme sürecine ilişkin nitel veriler içerik analiziyle analiz edilmiştir. Sebze yetiştiricileri genellikle iki aşamada karar verir: düşünme ve uygulama. Düşünme aşamasında, teşvik edici faktörleri (deneyim, ürün özellikleri, kaynakların mevcudiyeti (arazi, emek, sermaye ve yönetim becerileri), sosyal çevre, ürün fiyatlarındaki olumlu eğilimler, üretme arzusu, kırsala bağımlılık, müşteriyi değerlendirmeleri. talepler ve para kazanma arzusu) ve kısıtlayıcı faktörleri (borçlar, zararlılar ve hastalıklar, ürünlerin maliyeti, hava koşulları, başarısız deneyimler, belirli ürünlere yönelik olumsuz algılar, arazinin komşuluğu, komisyoncularla sürdürülebilir bir sözleşmenin olmaması ve arazi kiralama için sınırlı koşullar) değerlendirler. Karar verme aşamasında, karar vericiler hangi kararları almak istediklerini değerlendirir ve ardından üretim planlarını uygular. Düşünme aşamasında, yetiştiriciler üretim modellerini etkileyen faktörler hakkında verilere ihtiyaç duyarlar. İktisat teorilerinde çiftçi, yalnızca karı maksimize etmeye çalışan rasyonel bir varlıktır ancak bu araştırma, çiftçilerin ekonomik kararlarının her zaman rasyonel olmadığını göstermektedir. Araştırma sonuçları, karar verme sürecinde sadece fiyatın değil, insan davranışlarının da dikkate alınması gerektiğini göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Decision-making Process For The Sustainability Of Vegetable Production: The Example Of Bafra Plain, Turkey
2022
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study is to reveal the decision-making process for sustainability of vegetable production. Semi-structured interviews were conducted with selected vegetable growers, using the theoretical sampling method in Bafra plain of Samsun province, Turkey. The quantitative data were analyzed through descriptive statistics and qualitative data on the decision-making process were analyzed through content analysis. The vegetable growers generally decide in two stages: thinking and implementation. In the thinking stage, they evaluate encouraging factors (experience, product characteristics, the availability of resources (land, labor, capital, and managerial skills), the social environment, positive trends in product prices, a desire to produce, rural dependence, customer demands and a desire to earn money) and restricting factors (debts, pests, and diseases, the cost of products, weather conditions, unsuccessful experiences, negative perceptions towards specific products, the neighborhood of the land, lack of a sustainable contract with commissioners and limited terms for leasing land). In the decision-thinking stage, decision-makers evaluate what decisions they want to make and then implement production plans. The thinking stage, the growers need data on factors affecting production patterns. In economic theories, the farmer is only a rational entity that tries to maximize profits; however, this research shows that farmers’ economic decisions are not always rational. The research results showed that not only the price but also human behavior should be taken into consideration in the decision-making process.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 594
Atıf : 2.999
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi