Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 2
Türkiye ve TALIS Anketine Katılan Ülkelerdeki Ortaokul Matematik Öğretmenlerinin Öz Yeterlik ve Mesleki İş Birliği Algılarının Karşılaştırılması
2021
Dergi:  
Gaziantep Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

TALIS (The Teaching and Learning International Survey: Uluslararası Öğretme ve Öğrenme araştırması), öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin çalışma koşulları ve okullardaki öğrenme ve öğretme ortamlarını araştıran uluslararası bir araştırmadır. Bu çalışmada Türkiye ve TALIS anketine katılan ülkelerdeki ortaokul matematik öğretmenlerinin öz yeterlik algıları ve mesleki iş birliği algıları karşılaştırılmıştır. Araştırmada 2018 TALIS Anketinin verileri kullanılmıştır. Bu verilere OECD tarafından oluşturulmuş veri tabanlarından ulaşılmıştır. TALIS 2018 uygulamasına toplamda 5911’i ortaokul matematik öğretmeni katılmış ve bu öğretmenlerden 238’i Türkiye’de görev yapan öğretmenlerden oluşmuştur. Elde edilen verilerde öğretmenlerin öz yeterlikleri ve mesleki iş birliği algılarını etkileyen faktörler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde korelasyon analizleri yapılarak değişkenler arasındaki ilişki incelenmiştir. Ortalamalar arasındaki farka bakmak için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yapılmıştır. ANOVA testiyle grupların farklılığı test edilmiştir. İstatistiksel olarak anlamlı bir p değeri bulunduğunda (p<0,05), bu farkın hangi gruplar arasında olduğunu görmek için çoklu karşılaştırma testleri (Post-hoc testi) kullanılmıştır. Araştırmadan ulaşılan bulgulara göre Türkiye ortaokul matematik öğretmenlerinin öz yeterlik algılarının sınıf yönetimi, öğretim ve öğrenci katılımı boyutlarına göre ortalamalarının araştırmaya katılan diğer ülkelere kıyasla daha yüksek olduğu görülmüştür. Mesleki deneyime göre incelendiğinde Türkiye ile diğer birçok katılımcı ülkeler arasında anlamlı, pozitif, zayıf bir korelasyon tespit edilmiştir. Mesleki iş birliğinde ise bazı ülkelerle istatistiksel olarak anlamlı farklar saptanmıştır. Genel olarak bakıldığında da Türkiye’deki ortaokul matematik öğretmenlerinin öz yeterlik algıları katılımcı birçok ülkeye göre yüksek olmasına rağmen iş birliğine dair algılarının düşük çıktığı görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Gaziantep Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Gaziantep Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi