Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 148
 İndirme 48
100. Yılında Türk Arkeolojisi
2020
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı ülkemiz arkeolojisi ve birlikte yakın faaliyet yürüttüğü diğer disiplinlerin başlangıcından bugüne ulaştığı noktayı ve Millî Mücadelemizin 100. yılında ülkemiz kültürel mirasının araştırılmasında büyük emek verenleri bir kez daha hatırlamak ve saygıyla anmaktır. Bu doğrultuda “İdeolojilerin 19. ve 20. Yüzyılda Arkeoloji’ye Yansımaları”, “Millî Mücadele Dönemi’nde Anadolu’da Yürütülen Arkeoloji Çalışmaları”, “Cumhuriyet’ten Günümüze Arkeoloji”, “Cumhuriyet’ten Günümüze Müzecilik”, “Cumhuriyet’ten Günümüze Antik Numismatik”, “Cumhuriyet’ten Günümüze Eskiçağ Tarihi ve Dilleri”, “Arkeometri ve Cumhuriyet’ten Günümüze Arkeometri Çalışmaları” ve “Cumhuriyet’ten Günümüze Kültürel Mirasa İlişkin Yasalar,” başlıkları altında ülkemizde Milli Mücadele Dönemi ve öncesinde yürütülen çalışmalar özetlenerek; özellikle Cumhuriyet’in ilanının ardından Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde bu alanda atılan adımlar; arkeolojinin ülkemizdeki gelişimine büyük katkı sağlayan öncü bilim insanları ve başlıca eserlerine değinilecektir. Bilindiği üzere bu konularda pek çok değerli çalışma kaleme alınmış ve Türkiye arkeolojisi ve kültürel mirası ayrıntılarıyla ortaya koyulmuş ve tartışılmıştır (Arık 1953, Özdoğan 1998; Başgelen 1998; Esin 1999; Başgelen 2001; Özdoğan 2003; Özdoğan 2006; Özdoğan 2011a; Özdoğan 2011b; Çilingiroğlu 2015; Çal 2005; Madran, 1996; Özkasım-Ögel 2005; Çiftçi 2010; Demir - Sarıkaya 2019; Şahin 1995; Şahin 2014; Yıldırım 1996; Yılmaz - Kurul 2015; Yılmaz-Kurul, 2016). Bu kaynakların ışığında tekrardan ziyade, yeri geldiğince bu çalışmalara da göndermeler yaparak ele alınacak konularda, daha önce söylendiği gibi, genel bir değerlendirme yapılacaktır. Bu nedenle, bu yazı kapsamında ülkemizde gerçekleştirilen tüm çalışmalara değinilmemekte mihenk noktaları ana hatlarıyla aktarılmaktadır. Elbette ki, Türkiye arkeolojisine emek veren ve halen daha vermeye devam eden tüm araştırmacı ve bilim insanlarını da burada anma olanağı maalesef olmayacaktır. Dediğimiz gibi, önceliğimiz öncü çalışmalardır.

Anahtar Kelimeler:

100 is. Turkish Archaeology in the Year
2020
Yazar:  
Özet:

The objective of this study is to remember and respect the point that our country’s archaeology and other disciplines in close cooperation have reached from the beginning to the present day and the great workers in the research of our country’s cultural heritage in the 100th anniversary of our National Struggle. The 19th and 20th of the Ideology. Reflections to archaeology in the century, "Archaeological studies carried out in Anatolia during the National Struggle Period", "Archaeology from the Republic to the present", "Archaeology from the Republic to the present", "Ancient Numismatic from the Republic to the present", "History and Languages of the Ancient Age from the Republic to the present", "Archaeometry and Archaeometry Studies from the Republic to the present" and "Laws on Cultural Heritage from the Republic to the present," under the titles of the National Struggle Period and the previous studies carried out in our country; in particular, the Republic's proclamation of the Republic's Catholic Catholic Catholic Catholic Catholic Catholic Catholic Catholic Catholic Catholic Catholic Catholic Catholic Catholic Catholic As it is known, many valuable work on these topics has been taken and presented and discussed with details of Turkish archaeology and cultural heritage (Arık 1953, Özdoğan 1998; Başgelen 1998; Esin 1999; Başgelen 2001; Özdoğan 2003; Özdoğan 2006; Özdoğan 2011a; Özdoğan 2011b; Çilingiroğlu 2015; Çal 2005; Madran, 1996; Özkasım-Ögel 2005; Farmers 2010; Iron - Sarıkaya 2019; Shahin 1995; Shahin 2014; Yıldırım 1996; Yılmaz - Kurul 2015; Yılmaz-Kurul, 2016). In the light of these sources, rather than once again, a general assessment will be made on the topics to be addressed by sending messages to these studies as far as possible, as previously said. Therefore, in the framework of this article, all the work that is carried out in our country is not referred to with the main lines. Of course, it will not be possible to mention all the researchers and scientists who work to the archaeology of Turkey and continue to give more here. As we said, our priority is the advanced work.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 698
Atıf : 4.214
2023 Impact/Etki : 0.147
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi