Kullanım Kılavuzu
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 63
 İndirme 19
BİREYLERİN SAĞLIK ALGISININ SAĞLIK ARAMA DAVRANIŞI İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ
2020
Dergi:  
Uluslararası Eğitim Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma bireylerin sağlık algısının sağlık arama davranışı ile ilişkisinin ölçülmesi amacıyla yapılmıştır.

Gereç ve Yöntem: Araştırmada nicel araştırma deseni kullanılmış olup tanımlayıcı niteliktedir. Veri toplama aracı olarak Kadıoğlu ile Yıldız(2010) tarafından Türkçe ’ye çevrilip güvenilirlik testleri yapılmış olan Diamond ve arkadaşları(2007) tarafından geliştirilen iç tutarlık katsayısı 0,70 ile 0,77 arasında değişen Sağlık Algısı Ölçeği ve Kıraç(2019) tarafından geliştirilip geçerlilik güvenirliği yapılmış ve iç tutarlık katsayısı 0,75 olan Sağlık Arama Davranışı Ölçeği kullanılmıştır. Bu bağlamda kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak Türkiye’de yaşamakta olan 633 bireye ulaşılmıştır. Ayrıca araştırmada frekans, yüzde, ortalama, standart sapma gibi tanımlayıcı analizlerin yanı sıra bağımsız gruplarda t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır.

Bulgular: Araştırmaya katılan 633 bireyin %61(386)’i kadın %39(247)’u erkektir. Katılımcıların 52,9(335)’u sağlık durumlarını iyi; %27,2(172)’si orta olarak değerlendirmiştir. Araştırmaya katılan bireylerin %16,4(104)’ü herhangi bir sağlık sigortası kapsamında değilken, %76,3(483)’ünün genel sağlık sigortası, %7,3(46)’ünün ise özel sağlık sigortası kapsamında olduğu görülmektedir. Yapılan t-testi sonucunda katılımcıların cinsiyetlerine ve kronik hastalıkları olup olmama durumlarına göre sağlık algılarında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Ancak katılımcıların sosyal medya kullanımlarına göre sağlık algısı ölçeğinin kesinlik alt boyutunda ve online sağlık arama davranışında anlamlı bir fark bulunmuştur. Buna göre sosyal medya kullanan bireylerin kesinlik algısının sosyal medya kullanmayan bireylerden daha düşük olduğu ve sosyal medya kullanan bireylerin online sağlık arama davranışının sosyal medya kullanmayan bireylere göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların öz farkındalık düzeyleri ile sağlığa verdikleri önem arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki; profesyonel sağlık arama davranışları ile öz farkındalık düzeyleri arasında negatif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca araştırmaya katılan bireylerin geleneksel sağlık arama davranışları ile kontrol merkezi algısında pozitif yönlü düşük düzeyde anlamlı bir ilişki; geleneksel sağlık arama davranışları ile kesinlik algısında pozitif yönlü düşük düzeyde anlamlı bir ilişki vardır.

Sonuç: Sonuç olarak bireylerin sosyal medya kullanım durumlarına, yaşına ve bir yılda sağlık kurumuna ortalama gidiş sayısına göre sağlık algılarında; cinsiyet, eğitim durumu ve gelir düzeyine göre sağlık arama davranışlarında anlamlı farklılıklar olduğu görüşmüştür. Bunun yanı sıra katılımcıların online sağlık arama davranışları ile sağlık algısının kontrol merkezi(r=0,242) ve kesinlik(r=0,214) alt boyutları arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Diğer bir ifade ile bireylerin online sağlık arama davranışları arttıkça kesinlik sağlık algısı ve kontrol merkezi algısı da artmaktadır. Buradan hareketle bireylerin online sağlık arama davranışı gösterdiklerinde aradıkları durum ile ilgili kesin ve kontrol edilebilir sonuçlara ulaştıklarına inandıkları yorumu yapılabilmektedir. Son olarak sağlık algısı ile sağlık arama davranışı arasında düşük düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Relationship with health search behavior of individuals
2020
Yazar:  
Özet:

The purpose: This study was conducted to measure the relationship between the perception of health of individuals and the behavior of health search.

Method and Method: In the research, the quantum research design has been used and is characteristic. As a data collection tool, the internal consistency ratio developed by Diamond and his friends (2007), which was translated into Turkish by Kadıoğlu and Yıldız(2010) and reliability tests were conducted by the internal consistency ratio developed by the Health Perception Measurement and Kiraç(2019) and validity reliability was made and the internal consistency ratio of the Health Search Behavior Measurement was used by the internal consistency ratio of 0.75. In this context, 633 individuals who live in Turkey have been reached using the easy sample method. In addition, the study used identificative analyses such as frequency, percentage, average, standard deviation as well as t test, one-way variance analysis (ANOVA) and Pearson Correlation analysis in independent groups.

The findings: Of the 633 participants, 61(386) were women and 39(247) were men. 52.9(335) of the participants assessed their health well; 27.2(172) percent assessed their average. The survey found that 16.4(104) percent of the participants were not covered by any health insurance, while 76.3(483) percent were covered by general health insurance and 7.3(46) percent were covered by private health insurance. The T-Test resulted in no significant differences in health perceptions based on the gender of the participants and whether they have chronic diseases or not. However, according to the social media uses of the participants, the scale of health perception has found a significant difference in the scale of certainty and the behavior of online health search. According to this, it is concluded that individuals who use social media have a lower insight of certainty than individuals who do not use social media and that individuals who use social media have a higher behavior of searching for health online than individuals who do not use social media. The result was that there was a meaningful relationship between the levels of self-consciousness and the importance they give to health; that there was a meaningful relationship between the behavior of professional health search and the levels of self-consciousness; that there was a meaningful relationship between the negative levels of self-consciousness. There is also a meaningful relationship between the individual’s traditional health search behavior and the control center perception at a positive low level; there is a meaningful relationship between the traditional health search behavior and the positive low level in the perception of certainty.

The result: As a result, individuals have seen significant differences in health perceptions according to their social media use conditions, age and average number of visits to the health institution in a year; gender, educational status and income level in health search behavior. In addition, a positive low-level relationship between the online health search behaviors of participants and the control center of health perception(r=0,242) and the subdimensions of certainty(r=0,214) was found. In other words, as individuals’ online health search behavior increases, the certainty health perception and control center perception also increases. From here, the movement can be interpreted as they believe that when individuals show online health search behavior they have achieved accurate and controllable results regarding the situation they are looking for. Finally, there was a meaningful relationship between health perception and health search behavior at a low level.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar




Benzer Makaleler






Uluslararası Eğitim Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 616
Atıf : 2.017
2023 Impact/Etki : 0.168
Uluslararası Eğitim Bilimleri Dergisi