Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 52
 İndirme 20
ÖĞRETMENLİK UYGULAMASINA KATILAN İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN DEĞER İHTİYAÇ ANALİZİ İLE MESLEKİ YETERLİK DÜZEYLERİ
2020
Dergi:  
Toplum Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Öğretmen yetiştirme konusunda birçok ülkede kabul görmüş iki yaklaşımdan birisi olan kuram-uygulama yaklaşımı, programda daha yoğun olarak verilen mesleki kuramsal bilgilerin öğretmen adayları tarafından gerçek sınıf ortamında öğrenme etkinlikleri ile ilişkilendirmesi beklentisine dayanmaktadır. Ancak formal öğrenim sürecinde öğretmen adaylarına verilen kuramsal bilgileri sistemli ve kontrollü bir şekilde pratiğe dönüştürebilmeleri için gerekli uygulama ortamı sağlanamamakta, yeterince fırsat ve zaman verilememektedir. Bu nedenlere bağlı olarak bu yaklaşım çerçevesinde yetiştirilen öğretmen adaylarının sınıf yönetimi ve disiplin, sınıfta zamanı etkin kullanma, uygun eğitim ortamları düzenleme ve kullanma, gerekli ders araç-gereci ve materyali hazırlama ve etkin kullanma, amaçlara uygun bir değerlendirme yapabilmek için doğru soru hazırlama, öğrencileri motive etme ve bireysel farklılıkları algılama vb. konularda sıklıkla sorunlar yaşadıkları görülmüştür. Ayrıca öğretmen adayı öğrencilerin kişilik özellikleri ve değer yargıları da eğitim öğretim sürecinde etkili olmaktadır. Değerler belirli davranışların ya da sonuçların kişisel ya da toplumsal olarak kabul edilebilir olup olmadığını işaret eden, sürekliliği olan inançlardır. Değerler insanın kişiliğinin oluşmasını sağlar. Kişiye kendisini aşma, tek tek olayların üzerinde kalıcı ve tutarlı bir inanç ve tutum sahibi olma imkânı kazandırır. Değerler, eğitim sisteminde yol gösterici faktörlerdir. Bu bakımdan İlahiyat fakültelerine öğrenci yetiştiren İmam Hatip Lisesi ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri alanda İlahiyat fakültelerinden mezun olacak öğretmen adaylarının yeterlik düzeyleri ve değer algıları konusunda geri dönüt alınabilecek unsurların başında gelmektedir. Yukarıda bahsedilenler ışığında Osmaniye'de Öğretmenlik Uygulaması dersinde görev alan uygulama öğretmenleri (30) ile uygulamaya katılan Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 2018-2019 Eğitim Öğretim yılı son sınıf öğrencilerinden (100) oluşan toplam 130 kişilik bir gruba anket çalışması yapılmış olup günümüz İlahiyat fakültelerinden mezun olan öğretmen adaylarının eğitim öğretim yeterlikleri hakkındaki düşünceleri ve değer ihtiyaç analizi ile ilgili görüşleri açık uçlu sorularla tespit edilerek uygulama öğretmeni ve uygulama öğrencisi görüşleri arasındaki ilişki üzerinden değerlendirme yapılmıştır. Sonuç olarak her iki grubun vermiş olduğu cevaplar arasında anlamlı bir ilişki bulunduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Students of the Faculty of Teaching Assassinated in the Application of Teaching Students of the Faculty of Teaching Students of the Faculty of Teaching Students of the Faculty of Teaching Students of the Faculty of Teaching Students of the Faculty of Teaching Students of the Faculty of Teaching Students of the Faculty of Teaching Students of the Faculty of Teaching Students of the Faculty of Teaching Students
2020
Yazar:  
Özet:

The theoretical-application approach, one of the two approaches accepted in many countries to teaching teachers, is based on the expectation that the professional theoretical knowledge provided more intensely in the program will be linked by teachers candidates to real classroom learning activities. However, in the formal learning process, the theoretical information given to the teacher candidates is not provided in the necessary practice environment to be able to systemically and controlledly convert into practice, and there is not enough opportunity and time. Depending on these reasons, teaching candidates trained in the framework of this approach in class management and discipline, efficient use of time in the classroom, organizing and using appropriate educational environments, preparing and effectively using the necessary course tools and materials, preparing the right questions to be able to make an assessment appropriate to the objectives, motivating students and perceiving individual differences, etc. They often have problems with them. In addition, the personality characteristics and values of the teacher candidate students are also influential in the teaching process. Values are persistent beliefs that indicate whether certain behaviors or consequences are personally or socially acceptable. Values make the personality of a person form. Overcoming himself gives the person the opportunity to have a permanent and consistent belief and attitude on individual events. Values are guiding factors in the educational system. From this point of view, the teachers of the Imam Hatip High School and Religious Culture and Ethical Knowledge that educate students to the Theological Faculties are at the forefront of the elements that can be reversed on the level of competence and value perceptions of the teachers candidates who will be graduated from the Theological Faculties. In light of the above, an survey was conducted to a group of 130 people consisting of the last class students of the Osmaniye Korkut Ata University School of Theology 2018-2019, which participated in the practice with the practical teachers who participated in the course of teaching practice in Osmaniye (30) and was evaluated through the relationship between the practical teachers and the practical students' opinions of the teachers candidates who graduated from today's theological faculties. As a result, there was a meaningful relationship between the two groups given answers.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Toplum Bilimleri Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.364
Atıf : 3.228
Toplum Bilimleri Dergisi