Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 İndirme 3
Farklı endodontik irrigasyon aktivasyon teknikleri kullanılarak yapay oluklardan debriz uzaklaştırılması: ex vivo
2017
Dergi:  
Acta Odontologica Turcica
Yazar:  
Özet:

Objective: The aim of this study was to compare the debris removal efficiency of different irrigation activation techniques from artificially formed endodontic grooves. Materials and Method: Crowns of twenty maxillary incisor teeth were removed and the root canals were prepared. Specimens were embedded in acrylic resin and placed into teflon molds. Acrylic resin blocks were removed from the molds and split longitudinally into equal two halves. A standardized artificial groove (4 mm x 0.2 mm x 0.5 mm) was prepared at 2 mm distance from the apex and filled with dentinal debris. Acrylic resin blocks were placed into the teflon mold again and compressed. Four different irrigation activation techniques; Manual Dynamic Irrigation (MDI), Passive Ultrasonic Irrigation (PUI), Sonic Irrigation (SI) and Apical Negative Pressure Irrigation (ANPI) were used for debris removal. Conventional Irrigation (CI) was applied as control. For standardization, each specimen was cleaned and reused (n=20). Before and after irrigation, images of the grooves were taken by using an operating microscope at x30 magnification. Amount of remaining debris was evaluated by using a scoring system. Data were analyzed by using Kruskall-Wallis and Mann-Whitney U tests (α=0.05). Results: There were statistically significant differences between the experimental groups (p<0.05). PUI (0.85±0.41) was found to be the most effective technique; whereas CI (2.30±1.03)  was found to be the least effective technique for debris removal (p<0.05). There was no statistically significant difference between groups CI and SI, MDI and PUI, MDI and ANPI, and SI ve ANPI (p>0.05). Conclusion: PUI yielded the lowest debris scores. A simple and low-cost technique, MDI, yielded similar results with PUI.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Acta Odontologica Turcica

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 866
Atıf : 718
Acta Odontologica Turcica