Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 27
 İndirme 1
Gastrointestinal Stromal Tümörlerin Klinikopatolojik Özellikleri ve Literatürün Gözden Geçirilmesi: Tek Merkez Deneyimi
2022
Dergi:  
Konuralp Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Gastrointestinal stromal tümörler (GİST) gastrointestinal sistemin en sık görülen mezenşimal neoplazileridir. GİST’lerin malignite potansiyeli indolen tümörlerden progresif malign tümörlere kadar değişken olabilir. Bu çalışmada merkezimizde tanı almış GİST’lerin klinikopatolojik ve immünohistokimyasal özelliklerini literatür eşliğinde gözden geçirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Toplam 28 GİST olgusu çalışmaya dahil edilmiştir. Cerrahi rezeksiyon materyalleri ile hücre bloklarından hazırlanan Hematoksilen&Eozin boyalı preparatlar ile immünohistokimya uygulanmış preparatlar patoloji uzmanı tarafından değerlendirilmiştir. CD117, DOG-1, CD34, SMA ve S100 immünohistokimyasal ekspresyonları boyanma yoğunluğuna göre 0-3 puan arasında skorlanmıştır. Çalışmada deskriptif istatistikler kullanılmıştır. Demografik bulgular, prognostik histopatolojik ve immünohistokimyasal sonuçlar literatür eşliğinde değerlendirilmiştir. Bulgular: Olguların 11’i erkek, 7’si kadındı. Yaş aralığı 18-88 arasındaydı. GİST’ler için en sık görülen lokasyon mide olup bunu ince barsak, kolorektal bölge ve özofagus takip etmekteydi. Tümörlerin 20’si cerrahi olarak çıkarılmış olup, 4’ü endoskopik biyopsi, kalan 4’ü ince iğne aspirasyon biyopsi materyaliydi. Tümör çapı ölçülebilen materyallerde tümör çapı 0,2 ile 22 cm arasındaydı. 50 büyük büyütme alanında mitoz sayısı 0 ile 10 arasındaydı. GİST’lerin 7’si yüksek dereceli, 21’i düşük dereceliydi. Olguların çoğunluğu iğsi hücrelerden oluşmakta olup, 3’ü epiteloid, 3’ü mikst tipteydi. Sonuç: GİST’lerin malignite potansiyelini tahmin etmek için çeşitli kriterler öne sürülmüş olsa da kesin prognostik kriterler belirlenmemiştir. Çeşitli biyopsi materyallerinden oluşan daha büyük vaka serilerinde yapılacak çalışmalar prognozu daha kesin öngörebilecek kriterlerin belirlenmesine yardımcı olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
Clinicopathological Features Of Gastrointestinal Stromal Tumors and Review Of The Literature
2022
Yazar:  
Özet:

Objective: Gastrointestinal stromal tumors (GISTs) are the most common mesenchymal neoplasias of the gastrointestinal system (GIS). The malignancy potential of GISTs may vary ranging from indolent tumors to progressive malignant tumors. This study aims to define clinicopathological and immunohistochemical features of GISTs diagnosed in our institute with a review of the literature. Method: A total of 28 GIST cases were included in the study. The Hematoxylin&Eosin stained slides of surgical resection materials and cell blocks and immunohistochemistry performed slides were reviewed by a pathologist. The immunohistochemical expression with CD117, DOG-1, CD34, SMA, and S100 was scored between 0 and 3 points according to staining intensity. Descriptive statistics were used in the study. The demographic data, prognostic histopathological, and immunohistochemical findings are evaluated with the literature indications. Result: Eleven of the cases were male and seventeen were female. The age range was 18-88. The most common site of GISTs was the stomach, followed by the small intestine, colorectal region, and, esophagus. Twenty of the tumors were resected surgically, four were endoscopic biopsy material and four were fine-needle aspiration biopsies. The tumor size in measurable materials ranged from 0,2 to 22 cm. The mitotic count in 50 HPF ranges from 0 to 10. Seven of the GISTs were high grade and the remaining 21 were low grade. The majority of the cases were composed of spindle cells, 3 were epithelioid and 3 were the mixed type with spindle and epitheloid cells. Conclusion: A variety of criteria has been proposed to estimate the malignancy potential of GISTs and predict prognosis but definite prognostic criteria remain uncertain. Further studies with larger series of GISTs consisting of different types of biopsy materials may help define criteria to predict prognosis precisely.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Konuralp Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 769
Atıf : 1.217
2023 Impact/Etki : 0.006
Konuralp Tıp Dergisi