Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
Hemşirelik Öğrencilerinin Sözel Sunumlarını Değerlendirme Ölçeğinin Türkçe Geçerlilik ve Güvenilirliği
2024
Dergi:  
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırmanın amacı, hemşirelik öğrencilerinin sözel sunumlarını değerlendirme ölçeğinin Türkçe geçerlilik ve güvenilirliğinin yapılmasıdır. Yöntem: Metodolojik tipte yürütülen bu araştırma Türkiye’nin doğusunda yer alan bir üniversitedeki 322 hemşirelik öğrencisi ile 10.12.2022-20.02.2023 tarihleri arasında yapılmıştır. Verilerin toplanmasında kişisel bilgi formu ve Sözel Sunum Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Ölçeğin yapı geçerliliği için sırasıyla açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizlerinin yanı sıra yakınsak ve ıraksak geçerlilik analizi yapılmıştır. Ölçek güvenilirliği için iç tutarlılık katsayısı, madde toplam korelasyonu ve sınıf içi korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Bulgular: Ölçeğin dil ve kapsam geçerliliğini sağladığı saptanmıştır. Yapılan açıklayıcı faktör analizine göre ölçeğin üç alt boyuttan oluştuğu saptanmıştır. Ölçeğe ait faktör yüklerinin 0,628-0,879 arasında olduğu belirlenmiştir. Faktör yapısının doğrulanması için yapılan doğrulayıcı faktör analizinde üç faktörlü yapıya ait uyum indekslerinin kabul edilebilir değerlerde olduğu saptanmıştır. Ölçeğe ait cronbach alfa iç tutarlılık katsayısının 0,90 olduğu ve sınıf içi korelasyon katsayısının ise 0,82 olduğu saptanmıştır. Sonuç: Hemşirelik öğrencilerinin sözel sunum değerlendirme ölçeğinin Türkçe geçerlilik ve güvenilirliği sağladığı saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Turkish Validity and Reliability Of The Scale For Evaluating Verbal Presentations Of Nursing Students
2024
Yazar:  
Özet:

Aim: The aim of this study was to determine the Turkish validity and reliability of the scale for evaluating nursing students' oral presentations. Method: This methodological study was conducted with 322 nursing students at a university in eastern Turkey between 10.12.2022-20.02.2023. Personal information form and Oral Presentation Evaluation Scale were used to collect the data. For the construct validity of the scale, explanatory and confirmatory factor analyses as well as convergent and divergent validity analyses were performed, respectively. Internal consistency coefficient, item-total correlation and intraclass correlation coefficient were used for scale reliability. Results: It was found that the scale met the language and content validity. According to the explanatory factor analysis, it was determined that the scale consisted of three sub-dimensions. The factor loadings of the scale were found to be between 0.628-0.879. In the confirmatory factor analysis conducted to verify the factor structure, it was determined that the fit indices of the three-factor structure were at acceptable values. Cronbach's alpha internal consistency coefficient was 0.90 and the intraclass correlation coefficient was 0.82. Conclusion: It was determined that the Turkish validity and reliability of the oral presentation evaluation scale of nursing students was provided.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 369
Atıf : 672
2023 Impact/Etki : 0.133
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi