Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 14
RİSKLİ GEBELERDE ALGILANAN SOSYAL DESTEK İLE STRESLE BAŞETME DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
2019
Dergi:  
Ebelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırma, riskli gebeliği olan gebelerin algıladıkları sosyal destek ile stresle baş etme düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı kesitsel tipte yapılan bu araştırma Kasım 2010-Ocak 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, bir Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Antenatal Kliniğinde riskli gebelik tanısı ile yatan 350 gebe örnekleme alınmıştır. Veri toplama aracı olarak Sosyodemografik Bilgi Formu, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel analiz (Frekans, Yüzde, Ortalama, Standart sapma), bağımsız gruplarda t testi, ANOVA ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre riskli gebelerin stresle başa çıkma puan ortalamaları ile algıladıkları sosyal destek puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki (r=0.354, p<0.05) olduğu saptanmıştır. Eğitim düzeyi ve aylık gelir düzeyi düşük olan, gebeliği planlı olmayan,  multipar gebeliğe sahip ve geniş aile yapısında olan gebelerin algıladıkları sosyal destek ve stresle başa çıkma ölçek alt puan ortalamalarının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük olduğu belirlenmiştir (p<.05). Sonuç:  Çalışmamızdan elde ettiğimiz verilere göre; yaş, eğitim düzeyi, aylık gelir durumu, aile yapısı, gebelik sayısı ve gebeliğin planlı olma durumu gibi değişkenler ile gebelerin algıladıkları sosyal destek ve stresle başa çıkma durumunu arasında ilişki saptanmıştır. Sağlık ekibi üyelerinin gebe kadınların fiziksel bakımının yanı sıra psikososyal bakımıyla da ilgilenmesi, gebelere sosyal destek kaynaklarını kullanmaları ve stresle başa çıkma becerisi geliştirmeleri konusunda hemşireler tarafından gerekli danışmanlığın sağlanması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Ebelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   other

Ebelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi