Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
Psöriazis tanılı 298 hastanın klinik ve demografik özelliklerinin incelenmesi
2019
Dergi:  
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, kliniğimize başvuran psoriazis tanılı hastaların klinik ve sosyodemografik özelliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmamız Ocak 2017 ile Şubat 2019 tarihleri arasında kliniğimize başvuran ve psoriazis tanısı almış 298 hastanın dosyalarının retrospektif olarak gözden geçirilmesiyle yapıldı. Tüm hastaların yaş, cinsiyet, psoriazisin klinik tipleri, artrit varlığı, tırnak tutulumu, aile öyküsü, hastalık başlangıç yaşı, sigara ve alkol kullanım durumu ve almış olduğu tedaviler gibi parametreleri kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya katılan 298 hastanın 130‘u (%43.6) kadın, 168’i (%56.4) erkekti. Hastalığın ortalama başlangıç yaşı 21.7±16.4 idi.  Aile öyküsü hastaların %27.9’unda(83 kişi) pozitifti. Artrit oranı %11.7 (35 kişi) iken, tırnak tutulum oranı %26.2(78 kişi) idi. En sık görülen klinik tip psoriazis vulgaristi. Sigara içme oranı %28.9 (86 kişi) ve alkol alım oranı %1.3 (4 kişi) idi. En sık kullanılan sistemik tedavi ajanı metotreksat(%24.5), en az kullanılan sistemik tedavi ajanı ise biyolojik ajanlar(%8.1) olarak saptandı. Sonuç: Çalışmamızdaki veriler psoriazisin klinik ve demografik özelliklerinin değerlendirildiği literatürdeki diğer çalışmalara benzer şekildeydi.

Anahtar Kelimeler:

The Investigation Of Clinical and Demographic Features Of 298 Patients With Psoriasis
2019
Yazar:  
Özet:

Background:  In thisn study, we aimed to investigate the clinical and sociodemographic features of patients with psoriasis who presented to our clinic. Methods: This study was carried out with a retrospective review of 298 patients who were admitted to our clinic between January 2017 and February 2019 with the diagnosis of psoriasis. Age, gender, clinical subtype of psoriasis, presence of arthritis, nail involvement, family history, age of onset of the disease, smoking and alcohol use status, and treatment modalities were recorded. Results: Of the 298 patients, 130 (43.6%) were female and 168 (56.4%) were male. The mean age of onset of the disease was 21.7 ± 16.4 years. Family history was positive in 27.9% (n = 83) of the patients. The rate of arthritis was 11.7% (n = 35) and the nail involvement rate was 26.2% (n = 78). The most common clinical type is psoriasis vulgaris. Smoking rate was 28.9% (n = 86) and alcohol consumption was 1.3% (n = 4). The most commonly used systemic treatment agent was methotrexate (24.5%) and the least used systemic treatment agent was biological agents (8.1%). Conclusion: The data in our study were similar to other studies in the literature evaluating clinical and demographic characteristics of psoriasis.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 545
Atıf : 171
2023 Impact/Etki : 0.034
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi