Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
Okul Çağındaki Otizmli Çocuklarda Ağız Diş Sağlığı Durumu ve Uygulamalarının İncelenmesi
2021
Dergi:  
Genel Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırma, Okul Çağındaki Otizmli Çocuklarda Ağız-Diş Sağlığı Durumu ve Uygulamalarının Değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evreni kamuya ait, Ankara il sınırları içerisinde Milli Eğitime bağlı özel eğitim uygulama merkezlerinde bulunan otizmden etkilenen 7-12 yaş öğrencilerden oluşmuştur. Örnekleme 186 öğrenci dahil edilmiştir. Veri toplama araçları olarak Sosyo-demografik Bilgi Formu ile Aile ve Çocuk Ağız-Diş Sağlığı Veri Toplama Formu kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda katılımcıların %69.9’u erkek, %89.9’unun dişlerini kendileri fırçalayamadığı, %48.’4’ünün ağız ve diş sağlığını etkileyen ilaç kullandığı ve %68.3’ünün çürük dişinin olduğu bulunmuştur. Çocukların değişkenleri lojistik regresyon analizi sonuçları ile değerlendirilmiştir. Diş çürüğü üzerine ebeveynin diş fırçalama şeklinin anlamlı düzeyde etkisi olmadığı, anne eğitim düzeyinin ise anlamlı düzeyde etkisi olduğu bulunurken diş dolgusu durumuna diş fırçalamanın anlamlı düzeyde etkisi olmadığı, çocuğun yaşının çok anlamlı düzeyde etkisi olduğu bulunmuştur.Sonuç: Özel grup olan otizmli çocuklar kendi öz bakımlarını karşılamada güçlük çekmeleri sonucunda ağız ve diş sağlığı problemleri ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle okul sağlığı hemşirelerinin koruyucu ağız diş sağlığı konusunda koruyucu önlemleri almaları önerilmektedir

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Oral Dental Health Status and Practice In Children With School Age Autism
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: This research was carried out as a descriptive study for the evaluation of oral health conditions and practices in children with autism in school age. Material and Methods: The population of the study was from 7-12 age students who were affected by autism in public education centers in the province of Ankara. Sampling 186 students were included. As data collection tools; Socio-Demographic Information Form and Family and Child Oral-Dental Health Data Collection Form were used.Results: As a result of the research; 69.9% of the participants were male, 89.9% could not brush their teeth themselves, 48.4 % were found to use the drug that affects oral and dental health and 68.3% had caries tooth. The variables of children were evaluated by logistic regression analysis. There was no significant effect of the parent's brushing on tooth decay, while maternal education level had a significant effect. It was found that tooth brushing had no significant effect on tooth filling, and the age of the child had a very significant effect.Conclusion: As a result, children with autism who are special groups face oral and dental health problems as a result of their difficulties in meeting their own care. Therefore, it is recommended that school health nurses should take preventive measures for preventive oral health

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Genel Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 488
Atıf : 145
2023 Impact/Etki : 0.034
Genel Tıp Dergisi