Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
Enfeksiyon Tanılı Yoğun Bakım Hastalarında Kısa ve Uzun Dönem Mortaliteye Etkili Faktörler
2015
Dergi:  
Abant Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

AMAÇ: Yoğun Bakım Ünitesindeki YBÜ enfeksiyöz hastalarda mortalite üzerinde etkili olabilecek risk faktörleri olan yaş, eşlik eden hastalıklar, prokalsitonin PCT , C-reaktif protein CRP , 25-OH vitamin D düzeyi ve APACHE II skoru ile; bu parametrelerin yoğun bakımda ve hastane sonrası otuz ile doksan günlük mortalite arasındaki ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. YÖNTEMLER: Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıları YBÜ’ye 1 Eylül 2011–30 Ağustos 2012 tarihleri arasında enfeksiyon tanısı ile kabul edilen 52 hasta prospektif olarak değerlendirilmiştir. BULGULAR: Sepsis, YBÜ’de mortaliteyi belirgin artırmıştır. Eşlik eden hastalıklardan; hipertansiyon dışındakilerin taburculuk durumuna, 30 ve 90 günlük yaşam süresine ulaşmayla ilişkisi saptanmadı. Yatış laboratuar değerlerinde; CRP ve PCT yüksek, 25-OH vitamin D ise düşük saptanmıştır. YBÜ’den taburculukta; yaş, 25-OH vitamin D, PCT, APACHE II’nin etkili olmadıkları, CRP artışının ölüm riski ile ilişkili olduğu görüldü. APACHE II skoru, otuz günlük yaşamla; yaş ise, otuz ve doksan günlük yaşamla ilişkili bulunmuştur. YBÜ sonrası devredilen serviste yatış süresi uzun olanlarda, hastane sonrası yaşam süresinin yüksek olduğu saptanmıştırSONUÇ: Sepsis, YBÜ mortalitesini, sepsisle beraber ileri yaş ta taburculuk sonrası 30 ve 90 günlük mortaliteyi artırabilir. APACHE II skoru, taburculuk sonrası uzun dönem sağkalım tahmininde kullanılabilir. PCT, CRP ve 25-OH vitamin D’nin, YBÜ hastalarının takibi ve prognozunu belirlemede tek başlarına ideal yöntemler olarak kullanılmasının uygun olmadığı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Infectious Infectious Infectious Infectious Infectious Infectious Infectious Infectious Infectious Infectious Infectious
2015
Yazar:  
Özet:

Goal: With age, accompanying diseases, procalcitonin PCT, C-reactive protein CRP, 25-OH vitamin D level and APACHE II score, we aimed at assessing the relationship between these parameters in intensive care and post-hospital thirty to ninety-day mortality. Methods: Düzce University Medical Faculty has been assessed as a prospective of 52 patients accepted with an infection diagnosis between 1 September 2011 and 30 August 2012. Sepsis has significantly increased mortality in the YBU. The associated diseases have not been identified in relation to the state of departure of those other than hypertension, with the achievement of a 30- and 90-day life. Sleep laboratory values; CRP and PCT are high and 25-OH vitamin D is low. The age, 25-OH vitamin D, PCT, APACHE II were not effective, the increase in CRP was found to be associated with the risk of death. The APACHE II score was associated with thirty days of life; the age was associated with thirty and ninety days of life. In those who have a long period of stay in the service transferred after the HIV/AIDS, the post-hospital life has been found to be high: Sepsis may increase the mortality of the HIV/AIDS, with sepsis in advance age, the mortality of 30 and 90 days after dismissal. The APACHE II score can be used in the long-term survival forecast after departure. PCT, CRP and 25-OH vitamin D are not considered appropriate to be used as ideal methods alone in determining HIV patients' tracking and prognosis.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Abant Tıp Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 568
Atıf : 334
2023 Impact/Etki : 0.05
Abant Tıp Dergisi