Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 13
 Görüntüleme 14
Doğum Sonrası Depresyonun Tanı ve Tedavisi: Bir Gözden Geçirme
2020
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Gebelik dönemi kadın yaşamında fizyolojik,  ruhsal ve sosyal değişimlerin yaşandığı bir dönemdir. Gebelik dönemi ve sonrasındaki bu değişimler çeşitli ruhsal hastalıklara sebep olabilmektedir. Bu hastalıklardan doğum sonrası depresyon perinatal dönemde sık görülmektedir. Doğum sonrası depresyon anne ve bebek için önemli bir morbidite ve mortalite sebebidir. Peripartum başlangıçlı bir major depresif epizod hamilelikte ve ya doğum sonrası 4 haftaya kadar ortaya çıktığında doğum sonrası depresyon olarak tanımlanmaktadır. Sıklığı son derece yüksektir. Etyolojisinde biyolojik, psikolojik ve sosyokültürel faktörlerin etkili olduğu bildirilmektedir. Çökkünlük, anhedoni, suçluluk düşünceleri, sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu, psikomotor ajitasyon, psikomotor retardasyon, uyku düzensizliği, iştah ve kilo değişiklikleri gibi major depresyon semptomları ile prezante olur. Tedavisinde ise bir çok farklı seçenek bulunmaktadır. Bu seçeneklerin çoğu major depresyon tedavisinden uyarlanmıştır. Tedavide serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI), serotonin noradrenalin geri alım inhibitörleri (SNRI), trisiklik antidepresanlar, östradiol, progesteron, psikoterapiler, elektronvulsiv terapi ve brexanolone kullanılabilmektedir. Brexanolone doğum sonrası depresyon tedavisinde umut vaat eden  yeni bir ilaçtır. Doğum sonrası depresyona özel endikasyon almış tek tedavidir. Bu derleme çalışması, güncel veriler ışığında doğum sonrası depresyonun etyoloji,  tanı ve tedavisindeki yeni gelişmeleri incelemeyi amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Diagnosis and Treatment of Postpartum Depression: A Review
2020
Yazar:  
Özet:

The period of pregnancy is a period of physiological, mental and social changes in the life of a woman. These changes during and after pregnancy can cause various mental illnesses. These diseases are common in postpartum depression. Postpartum depression is a major cause of morbidity and mortality for the mother and baby. A major depressive episode that begins with peripartum is defined as postpartum depression when it occurs during pregnancy or up to 4 weeks after childbirth. The frequency is extremely high. It is that biological, psychological and socio-cultural factors are effective in the ethology. It is present with major depression symptoms such as depression, anhedony, guilt thoughts, nervousness, concentration disorder, psychomotor agitation, psychomotor retardation, sleep irregularity, appetite and weight changes. There are many different options for treatment. Most of these options are adapted from major depression treatment. In treatment, serotonin recovery inhibitors (SSRIs), serotonin noradrenaline recovery inhibitors (SNRIs), tricyctic antidepressants, estradiol, progesterone, psychotherapies, electronvulsive therapy and brexanolone can be used. Brexanolone is a new medication that promises hope in the treatment of postpartum depression. It is the only treatment that has received specific indications for postpartum depression. This aggregation study aims to study new developments in the etiology, diagnosis and treatment of postpartum depression in the light of current data.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 425
Atıf : 456
2023 Impact/Etki : 0.028
Quarter
Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Q3
145/222

Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi