Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 51
 İndirme 3
ULUSLARARASI REEL AKIMLAR, DÖVİZ KURLARI VE TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜ GETİRİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: PMG-ARDL YÖNTEMİ
2021
Dergi:  
Paradigma: İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye’nin 1980’lerden itibaren uyguladığı serbestleşme politikaları, ülkenin dış dünya ile bağlantılarını ve reel ilişkilerini ciddi ölçüde arttırmıştır. Uluslararası ticaretin artması, dış ticaret dengesi ve döviz kurlarının hisse senedi piyasaları ile olan dinamik etkileşimini güçlendirmiştir. Bu araştırmada Türk Bankacılık Sektörü hisse senedi getirileri ile dış ticaret dengesi ve döviz kurları arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda 2006-2019 arasındaki dönem Pesaran vd. (1999) tarafından önerilen Havuzlanmış Ortalama Grup (PMG-ARDL) tahmincisi kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçları, uzun dönemde cari denge, reel döviz kurları ve dışa açıklığın hisse senedi getirileri üzerinde pozitif yönlü bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Bu bulgu, Bankacılık sektörü getirilerinin uluslararası ticaret, mal ve hizmet akımları ile son derece güçlü bir etkileşim içerisinde olduğunu göstermesi bakımından önemlidir. Aynı zamanda, hisse senedi getirilerinin küresel piyasa değişimlerine ve döviz kurlarına karşı oldukça duyarlı olduğu söylenebilir. Kısa dönemde ise cari işlemler dengesinin hisse senedi getirileri üzerindeki etkisi negatif yönlü ve anlamlı iken, reel döviz kurlarının ve dışa açıklığın etkisi anlamsızdır. Buna göre, kısa dönemde cari dengenin Akbank, Finansbank, Vakıfbank, Garanti Bankası, Yapı Kredi, Şekerbank ve İş Bankasının üzerindeki etkisi negatif yönlü ve anlamlı iken, Halkbank ve Denizbank üzerindeki etkisi anlamsızdır.

Anahtar Kelimeler:

Review of the relationship between international real assets, turnover currencies and Turkish banking sector revenues: PMG-ARDL method
2021
Yazar:  
Özet:

The liberalization policies implemented by Turkey since the 1980s have significantly boosted the country’s ties and real relations with the outside world. The increase in international trade has strengthened foreign trade balance and the dynamic interaction of exchange rates with stock markets. This study examined the relationship between the Turkish Banking Sector’s share return and foreign trade balance and exchange rates. For this purpose, the period between 2006-2019 was Pesaran vd. It was analyzed using the PMG-ARDL (Pooled Average Group) forecast recommended by 1999. The results of the analysis showed that the long-term currency balance, real currency rates and external transparency have a positive impact on the share return. This findings are important in the sense that the banking sector’s returns are in an extremely strong interaction with international trade, goods and services flows. At the same time, it can be said that stock returns are quite sensitive to global market changes and exchange rates. In the short term, the effect of the balance of currency transactions on stock returns is negative and meaningful, while the effect of real currency rates and external transparency is meaningless. According to this, the short-term impact of the currency balance on Akbank, Finansbank, Fundbank, Guarantee Bank, Building Credit, Sugarbank and Business Bank is negative and meaningful, while the impact on Halkbank and Denizbank is meaningless.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Paradigma: İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 241
Atıf : 923
2023 Impact/Etki : 0.135
Paradigma: İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi