Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 14
 İndirme 2
Bitkisel Kimyasallar ve Antioksidanlar-Sağlık Yönünden Önemi
2005
Dergi:  
Beslenme ve Diyet Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bitkiler su ve çeşitli kimyasal öğelerden oluşmuştur. Bunlar 2 temel grupta toplanabilir. Birincisi, bitkinin büyüme, gelişme ve neslini çoğaltması için metabolik süreçte yer alan proteinler, karbonhiratlar, yağlar, vitaminler ve mineraller gibi besin öğeleridir. İkincisi bitkiyi, mikrop, böcek, radyasyon ve diğer fiziksel streslerden koruyan kimyasallardır. Bu grupta yer alan kimyasalların bir bölümü diyet posası olarak insanın sindirim sisteminin düzenli çalışması için gereklidir. Diğer bir bölümü ise, insan bedenini sürekli tehdit altında tutan olcsidasyon stresine karşı antioksidan savunma sisteminin güçlenmesine, dolayısıyla kardiyovasküler, kanser, diyabet ve nörolojik hastalıklardan korunmada yardımcı olur. Bu işlevlerinden dolayı da antioksidanlar olarak adlandırılırlar. Bunların başlıcaları; karotenoidler, bazı kükürtlü bileşikler ve özel aromaya sahip diğer moleküllerdir. Bitki tohumlarından tahıllar ve kuru baklagiller ile çeşitli bitkilerin yaprak, sürgün, çiçek, meyve, kök ve soğanları sebze ve meyve olarak insanın temel besinleri içinde yer alırlar. Antioksidanlardan zengin bazı bitki yaprakları (nane, fesleğen, maydanoz vb) sarmısak, soğan ise daha çok yemeğe lezzet katmak için kullanılırlar. Tahıllara uygulanan saflaştırma (öz ve kepeğin ayrılması) diyet posası ve antioksidanların kaybına neden olur. Diyette saflaştırılmış tahıl ürünleri yerine, tam tahıl ürünleri, etin birazı yerine kuru baklagiller, yağlı peynirler ve et ürünleri yerine ceviz, fındık vb. sert kabuklu meyveler, hayvansal yağlar yerine zeytin ve diğer bitkisel yağlar, şeker yerine meyvenin tercih edilmesi, her türlü sebze ile soğan, sarmısak ve yeşilliklerin bolca tüketilmesi, diyet posası ve antioksidanların alimini arttırarak kardiyovasküler ve diğer kronik hastalıkların riskini azaltır ve yaşam kalitesini yükseltir.

Anahtar Kelimeler:

0
2005
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Beslenme ve Diyet Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.173
Atıf : 2.923
2023 Impact/Etki : 0.103
Beslenme ve Diyet Dergisi