Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 41
 İndirme 10
Necip Fazıl Kısakürek’in Visal Şiirinde Tasavvufi Unsurlar
2023
Dergi:  
Munzur Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tasavvuf, özünde bireyin yetkinliğini arttırmaya çalışan, dünyanın geçiciliğini nazara veren ve ebedi olana talip olmayı öğütleyen bir kavramdır. Kalbin temizlenmesini, malayani olandan uzaklaşmayı, hakiki olanın peşine düşmeyi salık verir. Hayatın merkezine Allah’ı alır; Allah korkusu ve sevgisi bu anlayışta temel referans konumundadır. Türk edebiyatında Hoca Ahmet Yesevi ile gelişen Tasavvuf edebiyatı, varlığını korumaya devam eden ve Türk edebiyatında halen karşılık bulan bir edebiyat olarak değerlendirilebilir. Necip Fazıl Kısakürek, bohem bir yaşamdan İslami bir yaşama yönelen, fikir değiştiren ve bu anlamda sanat anlayışını da dönüştüren bir şairdir. Sanat yaşamının ikinci döneminde İslamiyet’le tanışan ve bu aşamadan sonra sanatını kendi davasına hasreden şair, şiirlerinde insanın terakki etmesini, ebedi olana talip olmasını, geçici olandan uzaklaşmasını ve bir nevi zühd hayatı yaşamasını salık verir. Bu bağlamda “Visal” şiirinde de benzer bir tutum takınır ve okura çeşitli telkinlerde bulunur. Çalışmanın amacı, bahsi geçen şiirdeki tasavvufi unsurları irdelemeyi, şiirde işlenen fikirler ile şairin sanat anlayışı arasında ilişkinin bulunup bulunmadığını vb. irdelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma sonucunda şairin şiir boyunca okuru tasavvufa, Allah’ı (Mutlak Hakikat’i) aramaya sevk ettiği ve yüce bir insan modeli çizmeye çalıştığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Poetry of Necip Fazıl Shortcourt
2023
Yazar:  
Özet:

Tasavvuf is a concept that in its essence tries to enhance the capacity of the individual, gives the transition of the world and encourages to be aspiring to the eternal. He gives the cleansing of the heart, the removal of the malayani, the pursuit of the true. The heart of life is God's fear and love in this understanding is the basic reference position. Tasavvuf literature, developed with Hoca Ahmet Yesevi in Turkish literature, can be regarded as a literature that continues to preserve its existence and is still replicated in Turkish literature. Necip Fazil Shortcourt is a poet who turns from a Bohemian life to an Islamic life, changes his minds and transforms the art in this sense. The poet, who met Islam in the second phase of his art life, and who after this phase has had his art to his own case, in his poems gives him the desire to be eternal, to be removed from the temporary, and to live a new life. In this context, the poem "Visal" also has a similar attitude and is found in various telkines to the reading. The purpose of the study is to identify the tasavvufi elements in the aforementioned poem, whether there is a relationship between the ideas processed in the poem and the poet's art understanding, etc. It is intended to rejoice. As a result of the study, the poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet.

Anahtar Kelimeler:

2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Munzur Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 136
Atıf : 307
2023 Impact/Etki : 0.154
Munzur Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi