Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 65
 İndirme 16
BRICS ve MINT Ülkelerinde Dış Borç ile Büyüme Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi (2000-2018)
2020
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Fon fazlası olan ekonomilerden fon açığı olan ülkelere yönelik kendi para birimi dışında yapılan borçlanmalar dış borç olarak tanımlanmaktadır. Dış borçlanma özellikle dış ticaret ve bütçe açığının giderilmesi, savunma harcamalarının finansmanının sağlanması, borçların çevrimi ve olağanüstü harcamaların karşılanması gibi nedenlerle kullanılmaktadır. Kamu harcamalarının finanse edilmesinde devletler öncelikli olarak vergi gelirlerini kullanmayı tercih etmektedirler. Fakat vergi aracılığıyla elde edilen gelirlerin kamu açıklarını finanse etmede yeterli olmaması devletleri, iç ve dış borçlanma gibi kaynaklara yönelmesine yol açmıştır. Dış borçlanmanın ekonomik büyüme üzerindeki etkisi hakkında konu ile ilgili olarak iktisadi yaklaşımlar farklı bakış açıları sunmaktadır. Bu kapsamda ekonomik büyüme ise, bir ülke ekonomisinde belirli bir dönemde üretilen mal ve hizmetlerin miktarında meydana gelen artış olarak tanımlanmaktadır. Bununla birlikte özellikle gelişmekte olan ülkelerde yoğun bir şekilde kullanılan dış borçlanmaların ekonomi üzerinde oluşturacağı etkiler iyi analiz edilmelidir. Dış borçlanma analiz edilirken ülkelerin özellikle ihracat ve ithalatlarının incelenmesi önemli olmaktadır. Bu doğrultuda çalışmada öncelikle 2000-2018 dönemine ait BRICS ve MINT ülkelerinin ihracat ve ithalat değerleri tablo ve grafikler aracılığıyla sunulmuştur. Beraberinde ise 2000-2018 yıllarına ait dış borç ve büyüme verileri ele alınarak ülkeler ayrı ayrı incelenmiştir. Grafikler ve tablolar incelendiğinde genel olarak dış borcun yüksek olduğu dönemlerde büyümenin düşük seviyelerde, dış borcun düşük olduğu dönemlerde ise büyümenin yüksek düzeylerde gerçekleştiği sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

null
2020
Yazar:  
0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 376
2023 Impact/Etki : 0.09
Turkish Studies Economics, Finance, Politics