Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 26
 Görüntüleme 14
 İndirme 2
Kırsal Nüfus Değişiminin, Ormanlar ve Ormancılık Üzerine Etkileri (Trabzon İli Örneği)
2014
Dergi:  
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yirminci yüzyılın son çeyreğinde hızlanan kırsaldan kente göç olgusu, köy nüfuslarının azalmasına neden olmuştur. Trabzon İlini de etkileyen bu gelişme ile nüfusun demografik ve sosyo-ekonomik yapısı değişmiştir. Trabzon İli verilerinden yola çıkılarak hazırlanan bu çalışma, kırsaldaki nüfus değişimlerinin ormanlar ve ormancılık üzerindeki etkilerini ortaya koymayı amaçlamıştır. Çalışma, çeşitli yazılı kaynak ve kayıtlardan elde edilen verilerle, alandan toplanan özgün veriler esas alınarak hazırlanmıştır. Özgün veriler, orman işletme şefleriyle yapılan yarı yapısal görüşmelerden ve Trabzon İlindeki 211 orman köyünden 68’inde, % 95 güven düzeyi ve % 5 hata payı ile örneklenen 848 kişiye uygulanan anketlerle elde edilmiştir. Anket sonucunda elde edilen bulgular, frekans dağılımları ve yüzde değerleri alınarak irdelenmiştir. Göç olgusu nedeniyle köy nüfuslarında ve kışı köylerinde geçiren aile sayısındaki azalma, orman kaynakları üzerindeki baskıyı azaltmıştır. Orman köylerindeki nüfusun azalması,bu köylerde yürütülecek ormancılık çalışmaları için gerekli yerel işgücünün bulunmasını zorlaştıracağı endişesi geçmişte dile getirilmişti. Gelinen noktada; ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmalarının özel girişimcilere ihale edilmesi, üretimde dikili satış uygulamalarının yaygınlaşması bu endişeleri gideren gelişmeler olmuştur. Orman köylerinde kişi başına gelirin artması, başta yakacak odun olmak üzere orman kaynaklarına olan bağımlılığı azaltmıştır. Orman kaynaklarına olan bağımlılığın azalması ve ormanların çevresel fonksiyonlarının farkında olan anlayışın öne çıkması, orman teşkilatının taşradaki çalışanları üzerinde kısmı bir rahatlama sağlamıştır

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 611
Atıf : 2.474
2023 Impact/Etki : 0.091
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi