Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
 İndirme 1
ArteriyelHipertansiyon Tanısında Hasta Eğitim Düzeyi Ve Aile Hekimliği Uygulamasının Rolü
2019
Dergi:  
Selçuk Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş Hipertansiyon (HT) , başta kalp damar hastalıkları olmak üzere birçok ciddi hastalıkta risk faktörüdür. HT tanısının konulması pek çok kişide geç kalabilmektedir. Bununla birlikte birinci basamakta aile hekimliğinin günlük pratiğinin oldukça önemli bir kısmını oluşturan ve önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur. Amaç Çalışmamızda, aile hekimliği uygulamasının, arteriyel hipertansiyon tanısı konulmasındaki etkinliği araştırılmıştır. Gereç Ve Yöntem 2017-2018 tarihleri arasında retrospektif olarak aile hekimliği birimimizde verilerine ulaşılabilen ve kesin kayıtları mevcut 18 yaş ve üzerindeki HT hastaları çalışmaya dahil edildi. Kişisel bilgiler (yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyi) ve hastalık tanımlama bilgilerini ( kaç yıldır hipertansiyon tanısı aldığı, başlangıç semptomu, hipertansiyon tanısı ilk nerede ve nasıl konulduğu) içeren toplamda yedi soruya verilen cevaplar Aile Hekimliği Bilgi Sisteminden retrospektif olarak incelendi.   Bulgular kadın, 108 erkek toplam 286 hasta tespit edildi. Araştırmaya katılanların %5,9’u okur-yazar olmayan kesim, %94.1 okur yazar kesimdi. Okur yazar hastaların eğitim düzeyleri ; %59,8 ‘i ilköğretim, %10,5’i lise ve %16,8 ‘i lisans üzeri olarak tespit edildi. Araştırmaya katılanların % 7.7’si aile hekimliği polikliniğinde, geri kalan % 92.3’ü ise aile hekimliği dışında ikinci basamak sağlık kuruluşlarında ve diğer yerlerde tanı almışlardı. Eğitim düzeylerine göre %7,7’si aile hekimliğinde, % 92.3’ü ise aile hekimliği dışında ikinci basamak sağlık kuruluşlarında ve diğer yerlerde arteriyel hipertansiyon için tanı almışlardı. Sonuç arteriyel hipertansiyon tanısı olan hastaların, eğitim düzeyleri ne olursa olsun, ikinci basamak sağlık kuruluşlarında daha sık tanı aldıkları tespit edildi. Konya ilimizde aile hekimliği uygulamasının başlamasından sonra, birinci basamakta arteriyel hipertansiyon tanısı alma oranı %1,5’ten %16,3 gibi bir oranda artmış olmasına karşın aile hekimliği uygulamasının arteriyel hipertansiyon tanısı alma üzerine rolünün daha da arttırılması gerektiğini düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler:

The role of the patient’s education level and application of family medicine in the diagnosis of hypertension
2019
Yazar:  
Özet:

Introduction Hypertension (HT) is a risk factor in many serious diseases, primarily cardiovascular diseases. The diagnosis of HT may be late in many people. However, the first stage is a public health issue that is a very important part of the daily practice of family medicine and can be prevented. In our study, the effectiveness of the application of family medicine in the diagnosis of arterial hypertension has been studied. Tools and methods between the dates 2017-2018 were included in the study of patients with HT aged 18 and above, who were able to access the data in our family medicine unit retrospectively and accurate records. Answers to a total of seven questions, including personal information (age, gender and education level) and disease identification information (how many years he has been diagnosed with hypertension, starting symptoms, where and how hypertension diagnosis was first placed) were examined retrospectively from the Family Medicine Information System.   In total, 108 women and 286 men were diagnosed. 5.9 percent of the survey participants were non-readers and 94.1 percent readers. The educational levels of read writers patients; 59.8% were found in primary education, 10.5% in high school and 16.8% in license. 7.7 percent of the survey participants were diagnosed in the family medicine clinic, while the remaining 92.3 percent were diagnosed in second-level healthcare facilities and elsewhere in addition to family medicine. According to their educational levels, 7.7% were diagnosed with arterial hypertension in second-level health institutions and other places, in addition to family medicine, and 92.3% were diagnosed with arterial hypertension in second-level health institutions and other places. The result was that patients with a diagnosis of arterial hypertension, regardless of their level of education, were diagnosed more frequently in second stage health institutions. After the start of the application of family medicine in our province, the rate of diagnosis of arterial hypertension in the first stage has increased from 1.5% to 16.3% and we believe that the role of the application of family medicine in diagnosis of arterial hypertension should be further increased.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Selçuk Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 833
Atıf : 620
Selçuk Tıp Dergisi