Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 16
 Görüntüleme 78
 İndirme 17
‘Yeni Kapitalizm’ Teorileri, Dijital Devrim ve Türkiye Kapitalizmi
2019
Dergi:  
Mülkiye Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yirminci yüzyılın son on yılından itibaren dünyanın ileri kapitalist merkezlerinde bilgi ve yeniliğe dayalı bir ‘yeni kapitalizm’ aşamasına geçildiği görülmektedir. Bu makalenin amaçlarından biri, merkez ülkelerde gelişen çağdaş kapitalizme ilişkin modern ana akım ve Marxian teorileri incelemektir. Diğer yandan, bu makalenin diğer bir amacı ise Türkiye ekonomisinin böyle bir yapısal dönüşüm için asgari ön koşulları taşıyıp taşımadığını tartışmaktır. Bu makalede çağdaş ana-akım bilgi teorilerinin basit ve yetersiz yapılarının radikal bir eleştirisi sunulmaktadır. Buna karşın, Marxian teorilerin, daha kapsamlı, karmaşık ve çok boyutlu bir çağdaş kapitalizm perspektifi sağladığı ileri sürülebilir. Bu çalışmada incelenen Marxian yeni kapitalizm teorileri şunlardır: dijital kapitalizm teorisi, otonomist teori, bilişsel kapitalizm teorisi, ulusötesi bilgisel kapitalizm teorisi ve bilişsel materyalizm teorisi. Yeni kapitalizmi, tarihsel kapitalizmin bir aşaması olarak gören Marxian teoriler, toplumsal ilişkilerin tarihsel boyutunu, üretken güçlerin gelişimini, bilgi/güç ilişkilerini ve sınıf çelişkilerini teorik analizlerine dâhil etmektedirler. Tekno-iyimser ortodoks iktisatçılar, yeni kapitalizmin yüksek-becerili, yüksek ücretli işler yaratacağını ve ayrıca, toplumsal eşitsizliklere ve iktisadi durgunluğa son vereceğini düşünüyorlardı. Buna karşın, dijital dönüşümün merkez ülkelerde aşırı birikim sorununu daha da ağırlaştırdığı, iktisadi eşitsizlikleri daha da arttırdığı, kitlesel işsizliği yaygınlaştırdığı ve güvencesiz/geçici istihdamı büyüttüğü gözlemlenmektedir. Diğer yandan, küresel ekonominin yarı-çevre ekonomilerinin, yeni kapitalizm çağında ileri kapitalist merkezler ile aralarındaki açığı kapatabilmeleri için ekonomilerini bu yeni çağın gereklerine göre dönüştürmelerinin zorunlu olduğu düşünülmektedir. Türkiye’de hem ‘elit’ entelektüel emek niceliksel ve niteliksel olarak yetersizdir ve hem de bilişsel kapitalizmin zorunlu unsuru olan kitlesel entelektüellik gelişmemiştir. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin önemli ‘yapısal zayıflıkları’ ve bilim ve teknolojiye ayrılan göreli olarak yetersiz kaynaklar, teknoloji-odaklı uzun-dönemli bir iktisadi dönüşüm için önemli engellerdir.

Anahtar Kelimeler:

The New Capitalism Theories, Digital Revolution and Turkish Capitalism
2019
Yazar:  
Özet:

Since the last decade of the twentieth century, it is seen that the world’s advanced capitalist centers have passed into a stage of “new capitalism” based on knowledge and innovation. One of the objectives of this article is to study the modern mainstream and Marxist theories of developing contemporary capitalism in the central countries. On the other hand, the other purpose of this article is to discuss whether the Turkish economy carries the minimum conditions for such structural transformation. This article presents a radical criticism of the simple and insufficient structures of contemporary main-powered information theories. Nevertheless, it can be suggested that the Marxian theories provide a more comprehensive, complex and multi-dimensional perspective of contemporary capitalism. The Marxian new capitalism theories studied in this study include: the theory of digital capitalism, the autonomist theory, the theory of cognitive capitalism, the theory of transnational cognitive capitalism and the theory of cognitive materialism. The Marxian theories, which see the new capitalism as a stage of historical capitalism, include the historical dimension of social relations, the development of productive powers, the knowledge-power relations and class contradictions in their theoretical analysis. Techno-imser Orthodox economists thought that the new capitalism would create high-quality, high-paid jobs and also end social inequality and economic stagnation. However, it is observed that the digital transformation increases the problem of excess accumulation in central countries, increases economic inequalities, spreads mass unemployment, and increases insecure/temporary employment. On the other hand, it is believed that the semi-environmental economies of the global economy must transform their economies according to the needs of this new era in order to be able to close the gap between the advanced capitalist centers in the new capitalism era. In Turkey, both ‘elite’ intellectual work is quantitatively and qualitatively insufficient, and the mass intellectuality, which is a mandatory element of cognitive capitalism, has not evolved. Furthermore, the significant ‘building weaknesses’ of the Turkish economy and the relatively insufficient resources dedicated to science and technology are significant obstacles to a technologically-oriented long-term economic transformation.

Anahtar Kelimeler:

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Mülkiye Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 825
Atıf : 1.936
2023 Impact/Etki : 0.078
Mülkiye Dergisi