Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 7
HEMŞİRELERİN HASTA GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜNÜ ALGILAMA DÜZEYİ VE OLAY BİLDİRİM EĞİLİMİ
2021
Dergi:  
YOBÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DERGİSİ
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırma hemşirelerin hasta güvenliği kültürünü algılama düzeyini ve olay bildirim eğilimini belirlemek amacıyla yapıldı. Yöntem: Tanımlayıcı tasarımda yürütülen araştırmanın çalışma evrenini Doğu Anadolu Bölgesinde Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir hastanedeki tüm hemşireler oluşturdu (N=325). Araştırmada herhangi bir örneklem seçim yöntemi kullanılmadı, ilgili hastanede en az altı aydır çalışan, araştırmaya gönüllü olarak katılmak isteyen ve araştırmanın yapıldığı tarihlerde izinli olmayan tüm hemşireler araştırma kapsamına alındı (n=222). Araştırmanın verileri kişisel bilgi formu, hasta güvenliği kültürü hastane anketi ve olay bildirim ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde sayı, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin çoğunun evli (%59.9), lisans mezunu (%49.1), servis hemşiresi (%62.6), ortalama 28.38±5.79 yaşında, 6.34±5.87 yıl mesleki deneyime ve 3.21±3.63 yıl ilgili hastane deneyimine sahip olduğu belirlendi. Hasta güvenliği kültürü ölçeği alt boyutlarından “üniteler içinde ekip çalışması” alt boyutunun en yüksek “hataya karşı cezalandırıcı olmayan yanıt” alt boyutunun en düşük pozitif skor ortalamasına sahip olduğu ve hemşirelerin kurum hasta güvenliği kültürünü %45.4 oranında pozitif olarak algıladıkları saptandı. Hemşirelerin olay bildirim eğilimine ilişkin değerlendirmelerinin ise “iç bildirimde bulunma niyeti” alt boyutunun en yüksek (3.51± 0.93), “kayıtsız kalma” alt boyutunun en düşük (2.07±1.02) puan ortalamasına sahip olduğu; %80.2’sinin hiç olay raporlamadığı belirlendi. Sonuç: Araştırma sonucunda, hemşirelerin hasta güvenliği kültürü algılarının orta düzeyde ve olay bildirim eğilimlerinin düşük-orta düzeyde olduğu belirlendi. Bu sonuçlar doğrultusunda hemşirelerin hasta güvenliği uygulamaları ile ilgili farkındalık ve uygulamalarını artıracak eğitim programlarının yapılması, hasta güvenliği kültürünün yaygınlaşması ve iyi uygulama örneklerini artırmak için tüm çalışanların hata raporlamaya ve olay bildirimine teşvik edilmesi önerilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










YOBÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DERGİSİ

Dergi Türü :   Uluslararası

YOBÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DERGİSİ