Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 2
Kemik Mineral Yoğunluğu Açısından Menopoz Sonrası Kadınlar ile Geriatrik Dönem Kadınların Karşılaştırılması
2012
Dergi:  
Türk Osteoporoz Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmamızın amacı menopoz sonrası geriatrik olmayan (45-64 yaş) kadınlar ile geriatrik (>65 yaş) dönem kadınların kemik mineral yoğunluk (KMY) değerlerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada Ocak 2010-Aralık 2012 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Üniversitesi hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniğinde KMY ölçümü yapılmış 457 menopoz sonrası geriatrik olmayan ve 99 geriatrik kadın değerlendirmeye alındı. Hasta dosyalarından elde edilen bilgiler doğrultusunda yaş, vücut kitle indeksi (VKİ), menopoz süresi, lomber vertebra ve femur total KMY değerleri ile osteoporoz varlığı açısından iki hasta grubu karşılaştırıldı. Bulgular: Geriatrik grubun yaş ortalaması 70,3±5,1 yıl, diğer grubun yaş ortalaması ise 53,9±5,4 yıl olarak saptandı (p<0,001). Her iki grubun boy, kilo ve VKİ değerleri karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Menopoz süresi geriatrik dönem kadınlarda geriatrik olmayanlara göre anlamlı şekilde yüksek saptandı (p<0,001). Lomber vertebra ve femur total KMY değerleri geriatrik hastalarda sırasıyla 0,86±0,17 ve 0,87±0,13 gr/cm2 olarak, geriatrik olmayan hastalarda ise sırasıyla 0,93±0,13 ve 0,95±0,14 gr/cm2 olarak saptanmış olup iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p<0,001). Osteoporoz geriatrik hastaların %45,5’inde ve geriatrik olmayan hastaların ise %20,1’inde tespit edilmiş olup istatistiksel olarak anlamlı şekilde fark saptandı (p<0,001). Sonuç: Geriatrik dönem kadınlarda KMY değerleri geriatrik olmayan menopoz sonrası dönemdeki kadınlardan daha düşük değerde saptanmış olup bununla paralel olarak osteoporoz geriatrik kadınlarda daha fazla oranda saptanmıştır. Menopoz ile birlikte KMY’de azalma başlamakta olup yaşın daha da ilerlemesi ve duruma senilitenin etkilerinin de ilave olması ile bu artışın çok daha hızlı bir şekilde ileri düzeye ulaştığı görülmektedir.. (Türk Os­te­opo­roz Dergisi 2012;18: 86-8)

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Türk Osteoporoz Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 98
Atıf : 13
2023 Impact/Etki : 0.028
Türk Osteoporoz Dergisi