Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
Bağımsız Kazakistan'ın Modernizasyon Aşamaları
2023
Dergi:  
Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi
Yazar:  
Özet:

Toplumlar tarihsel süreçlerden geçerek tarihselliklerini oluştururlar ve farklı dönemlere göre farklı toplumsal gelişmeler gösterirler. Bu gelişmeler, onların yer aldıkları sosyal ve kültürel yapılarına göre özellikler gösterir. Buna göre modernlik kavramı, Aydınlanma dönemi Avrupası’nın bünyesinde gelişme göstererek dünyaya yayılmıştır. XIX. yy’da Avrupa’da yaşanan gelişmeler modernlik ve modernizm kavramlarının literatürde yer almasında etkili olmuştur. Yakalanan yeni gelişim evresine modernlik denilirken bunun öncesi Geleneksel olarak adlandırılmış ve toplumların bu gelişim aşamalarındaki etkilenme ve dönüşme süreçleri de farklılık göstermeye başlamıştır. Tarih sahnesine müstakil bir devlet olarak XV.yy’ın ortalarından sonra çıkan Kazaklar, çevreden gelen saldırılarla birkaç yüzyıl içinde yeniden parçalanmış ve XIX. yy’ın sonlarında Rus Çarlığı’nın tahakkümüne girmişlerdir. XVIII.yy’dan itibaren Rusların gerçekleştirmeye çalıştıkları yönelimler ve buna ek olarak Kazakların kendi toplumsal dinamikleri onlarda bir modernleşme hareketini doğurmuş ve bu gelişme Kazak modernleşmesi’nin de temellerini oluşturmaya başlamıştır. XIX.yy’ın son çeyreğine kadar Rus yönetimi altında kalan Kazaklar çok yönlü yapısı ve tarihselliği ile de ön plana çıkmaya başlamıştır. 25 Ekim 1990 tarihinde bir Cumhuriyet olarak ön plana çıkan Kazakistan, 16 Aralık 1991'de bağımsızlığını ilan ederek Sovyetler Birliği’nden ayrılan son Türk devleti olmuştur. Buna göre bu çalışma tarihsel dinamiklere sahip Kazakistan’ın bağımsızlık sonrası geçirdiği modernleşme aşamalarını ve siyasi gelişmelerini ana hatlarıyla ortaya koymayı amaçlamaktadır. Literatür kaynakları ve devlet yöneticilerinin basın demeçlerine de bağlı olarak yapılan çalışma araştırma yöntemi dikkate alınarak tamamlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Özet:

Toplumlar tarihsel süreçlerden geçerek tarihselliklerini oluştururlar; ve farklı dönemlere göre farklı toplumsal gelişmeler gösterirler. Bu gelişmeler, onların yer aldıkları sosyal ve kültürel yapılarına göre özellikler gösterir. Buna göre modernlik kavramı, Aydınlanma dönemi Avrupası’nın bünyesinde gelişme göstererek dünyaya yayılmıştır. XIX. yy’da Avrupa’da yaşanan gelişmeler modernlik ve modernizm kavramlarının literatürde yer almasında etkili olmuştur. Yakalanan yeni gelişim evresine modernlik denilirken bunun öncesi Geleneksel olarak adlandırılmış ve toplumların bu gelişim aşamalarındaki etkilenme ve dönüşme süreçleri de farklılık göstermeye başlamıştır. Tarih sahnesine müstakil bir devlet olarak XV.yy’ın ortalarından sonra çıkan Kazaklar, çevreden gelen saldırılarla birkaç yüzyıl içinde yeniden parçalanmış ve XIX. yy’ın sonlarında Rus Çarlığı’nın tahakkümüne girmişlerdir. XVIII.yy’dan itibaren Rusların gerçekleştirmeye çalıştıkları yönelimler ve buna ek olarak Kazakların kendi toplumsal dinamikleri onlarda bir modernleşme hareketini doğurmuş ve bu gelişme Kazak modernleşmesi’nin de temellerini oluşturmaya başlamıştır. XIX.yy’ın son çeyreğine kadar Rus yönetimi altında kalan Kazaklar çok yönlü yapısı ve tarihselliği ile de ön plana çıkmaya başlamıştır. 25 Ekim 1990 tarihinde bir Cumhuriyet olarak ön plana çıkan Kazakistan, 16 Aralık 1991'de bağımsızlığını ilan ederek Sovyetler Birliği’nden ayrılan son Türk devleti olmuştur. Buna göre bu çalışma tarihsel dinamiklere sahip Kazakistan’ın bağımsızlık sonrası geçirdiği modernleşme aşamalarını ve siyasi gelişmelerini ana hatlarıyla ortaya koymayı amaçlamaktadır. Literatür kaynakları ve devlet yöneticilerinin basın demeçlerine de bağlı olarak yapılan çalışma araştırma yöntemi dikkate alınarak tamamlanmıştır.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 908
Atıf : 1.162
2023 Impact/Etki : 0.083
Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi