User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 ASOS INDEKS
  Citation Number 8
 Views 4
İDARİ YARGILAMA HUKUKUNDA DAVA AÇMANIN SONUÇLARI
2019
Journal:  
İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi
Author:  
Abstract:

Medeni yargılama hukukunda olduğu gibi idari yargılama hukukunda da dava açmanın hem maddi hukuk hem de yargılama (usul) hukuku bakımından birtakım sonuçları vardır. Dava açılmasına bağlanan sonuçlar konusunda medeni yargılama hukuku ile idare yargılama hukukunda büyük ölçüde benzerlikler bulunsa da önemli birtakım farklılıklar da bulunmaktadır. Örneğin Türk Borçlar Kanununun 154/2 maddesi, zaman aşımı süresini kesen sebepler arasında dava açılmış olmasını da saymaktadır. Bu kuralın idari yargılama hukukunda da uygulanıp uygulanmayacağı tartışılabilir. Kanaatimizce bu kuralın idari yargıda uygulanma kabiliyeti yoktur. Çünkü idari yargıda dava açma süreleri maddi hukukla değil yargılama hukukuyla ilgilidirler. Ayrıca idari dava açma sürelerinin hak düşürücü nitelikte olduğu kabul edilmektedir. Aynı şekilde dava açılmasına temerrüt sonucunun bağlanıp bağlanmayacağı da tartışılabilir. Çünkü idarenin hukuki sorumluluğu esas olarak akdi olmayan sebeplerden yani idari işlem ve eylemlerden kaynaklanmaktadır. Türk Borçlar Kanunu, sözleşme dışı ilişkilerden doğan borçlarda borçlunun temerrüdü için herhangi bir koşul aramamıştır. Nitekim Kanunun 117’nci maddesine göre, “haksız fiilde fiilin işlendiği, sebepsiz zenginleşmede ise zenginleşmenin gerçekleştiği tarihte borçlu temerrüde düşmüş olur”. Borçlar Kanununun bu hükümlerinden hareket edilecek olursa tam yargı davalarında da idarenin temerrüde düşmesi için ihtar gerekmez ve dava açılmasına böyle bir sonuç bağlanamaz. Keza medeni yargılama hukukunda dava açılmasına bağlanan sonuçlardan biri olan “davayı geri alma yasağı” kuralının idari davalarda uygulanmasının mümkün ve gerekli olup olmadığı meselesi de tartışılabilir.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles


İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 231
Cite : 271
İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi