Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 67
 İndirme 15
Sosyo-Ekonomik Faktörlerin Suç Üzerine Etkisi: Düzey-2 Bölgeleri Mekânsal Panel Veri Analizi
2021
Dergi:  
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Suç bir toplumdaki tüm bireyleri ve dolayısıyla tüm ülkeyi ilgilendiren önemli sosyal sorunlardan biridir. Bireylere veya kanunlara karşı işlenen bu suçlar çok geniş bir yelpazede değerlendirilebilmekte ve yol açacağı sonuçlar da benzer şekilde büyük ölçüde problemlere neden olabilmektedir. Suç olayları çeşitli sosyo-ekonomik faktörlerden etkilenmekte olup bu faktörlerin bilinmesi ve dolayısıyla bu eğilimlerin doğru bir biçimde anlaşılması, suçla mücadele programlarının doğru şekilde yürütülmesi açısından önem arz etmektedir. Bu araştırmanın örneklemi 2008-2018 dönemine ait Türkiye Düzey2 bölgelerinin suç sayıları ve suç sayılarını belirleyen ekonomik ve demografik faktörlerden oluşmaktadır. Suç değişkenleri arasından toplam suçlar içerisinde en fazla paya sahip değişkenler örnekleme alınmıştır. Bu değişkenler hırsızlık ve yaralama suçlarını içermektedir. Suç sayılarını etkileyen faktörler ise kişi başı gayrisafi yurtiçi hâsıla, işsizlik oranı, genç nüfus oranı, kentleşme oranı, bölgelerin aldığı göç sayıları ve okuma-yazma bilmeyen nüfusun toplam nüfusa oranı olarak dikkate alınmıştır. Çalışmada dengeli panel veri seti kullanılarak, iki farklı ekonometrik model kurulmuştur. Hırsızlık suçu modelinde uygun mekânsal panel regresyon modeli sabit etkili genel mekânsal (SAC) model olarak belirlenmiştir. Kurulan modelde göç değişkeni dışında tüm değişkenlerin hırsızlık suçunu açıklamada anlamlı olduğu belirlenmiştir. Yaralama suçu modelinde benzer şekilde uygun model sabit etkili genel mekânsal (SAC) model olarak belirlenmiştir. Tahmin edilen model sonucunda yalnızca kişi başına gayri safi yurtiçi hâsıla ve okuma yazma bilmeyen nüfus oranı değişkenlerinin yaralama suçunu açıklamada istatistiksel olarak anlamlı faktörler olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Impact of Social and Economic Factors on Crime: Level-2 Regions Space Panel Data Analysis
2021
Yazar:  
Özet:

Crime is one of the major social issues that concerns all individuals in a society and therefore the whole country. These crimes committed against individuals or laws can be assessed in a very wide range and the consequences that they lead to can in a similar way cause great problems. Crime events are influenced by a variety of socio-economic factors, and the knowledge of these factors and therefore the proper understanding of these trends is important for the proper implementation of the anti-crime programmes. The example of this study consists of economic and demographic factors that determine the number of crimes and the number of crimes in the region of Turkey Level2 from the period 2008-2018. Among the variables of crime, the most valuable variables in total crimes have been sampled. These variables include the crimes of theft and injury. Factors affecting the number of crimes have been considered as the non-profit domestic rate per person, the unemployment rate, the young population rate, the urbanization rate, the number of migrations received by the regions and the percentage of the total population of the people who don’t know how to read and write. In the study, using a balanced panel data set, two different econometric models were established. The appropriate spatial panel regression model in the theft crime model is defined as a fixed effective general spatial (SAC) model. In the established model, all variables except the migration variable are determined to be meaningful in the declaration of the crime of theft. Similarly in the injuries crime model the appropriate model is defined as a fixed effective general spatial (SAC) model. According to the estimated model, only unclean domestic status per person and unlearned population ratio variables are statistically meaningful factors in the declaration of injury crime.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 918
Atıf : 5.259
2023 Impact/Etki : 0.446
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi