Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 13
 Görüntüleme 8
Hemşirelerin Yaşam Kalitesi ve Etkileyen Değişkenlerin Belirlenmesi
2019
Dergi:  
Hemşirelik Bilimi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırma bir üniversite uygulama ve araştırma hastanesinde çalışan hemşirelerin yaşam kalitesini ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Yöntem: Araştırmanın evrenini Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan hemşireler ile gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemini araştırmaya katılmayı kabul eden 302 hemşire oluşturdu. Veriler, araştırmacılar tarafından literatür doğrultusunda geliştirilen “Kişisel Bilgi Formu” ve “Yaşam Kalitesi Ölçeği- Kısa Formu” (Short Form-36) ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, ortanca, Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis H testi analizleri yapıldı. Bulgular: Hemşirelerin Yaşam Kalitesi Ölçeği alt boyutlarındanyüksek puanı “Fiziksel Fonksiyon” (78.53±17.98) boyutundan,düşük puanı ise “Fiziksel Rol” (21.69±19.66) boyutundan aldığı belirlendi. Hemşirelerin ölçek alt boyutlarına göre fiziksel sağlık puan ortalamalarının (fiziksel fonksiyon (78.53±17.98), fiziksel rol (21.69±19.66), ağrı (61.43±24.21), genel sağlık (53.00±21.16)) ruhsal sağlık puan ortalamalarından (enerji (50.48±21.13), sosyal fonksiyon (52.28±25.38), emosyonel rol (21.96±19.86), mental sağlık (61.38±17,49)) olduğu belirlendi. Hemşirelerin cinsiyet, yaş, medeni durum, çocuk sayısı, eğitim durumu, çalışma yılı, çalışma biçimi, haftalık çalışma saati ile yaşam kalitesi arasında anlamlı ilişki saptandı (p<0.05). Çalışılan birim ve kronik hastalık varlığı, sigara kullanımı, gelir durumu ile yaşam kalitesi arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p<0.05). Sonuç: Hemşirelerin Yaşam Kalitesi Ölçeği alt boyutlarından fiziksel sağlık puan ortalamaları ruhsal sağlık puan ortalamalarından daha yüksek bulundu

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Hemşirelik Bilimi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Hemşirelik Bilimi Dergisi