Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
Kredi İvmesi ve Kredi Değişkenleri Açısından Tüketici Kredileri ile Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki
2023
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tüketici kredileri ekonomide önemli bir ivme yaratarak ekonomik büyümede itici bir rol oynamaktadır. Bu çerçevede çalışmanın amacı Türkiye’de 2006Q1-2020Q2 dönemleri arasında ekonomik büyüme ve tüketici kredileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada büyüme değişkeni olarak mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış harcamalar yöntemiyle zincirlenmiş gayrisafi yurt içi hasıla değişim oranı, kredi değişkeni olarak hacim ve tutar değişkenleri ile Biggs vd. (2009) tarafından literatüre kazandırılan kredi ivmesi (kredi akımlarında meydana gelen değişimlerin ekonomik büyümeye olan oranı) değişkeni kullanılmıştır. Literatürde yer alan kredi ivmesine ek olarak iki kredi ivmesi modeli daha geliştirilmiş ve bu modeller de analize dahil edilmiştir. Analizde değişkenlere ADF, Phillips-Perron, KPSS ve Fourier KPSS birim kök testleri uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisi Fourier Granger nedensellik ve Toda Yamamoto nedensellik testi ile incelenmiştir. Fourier Granger nedensellik testi sonuçlarına göre tüketici kredisi hacmi ve yıllık reel hacim ve GSYH verileri ile hesaplanan tüketici kredisi ivmesi ekonomik büyümenin nedenidir. Toda Yamamoto nedensellik testi sonuçlarına göre ise tüketici kredisi kullandırım tutarı ve yıllık reel hacim ve GSYH verileri ile hesaplanan tüketici kredisi ivmesi ekonomik büyümenin nedenidir.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Consumer Lending and Economic Growth In Terms Of Credit Impulse and Credit Variables
2023
Yazar:  
Özet:

Consumer loans play a driving role in economic growth by creating an important momentum in the economy. In this context, the aim of the study is to examine the relationship between economic growth and consumer lending between 2006Q1-2020Q2 in Türkiye. In the study, the rate of change in the chained gross domestic product with the seasonal and calendar adjusted expenditures method as the growth variable, the volume and amount variables as the lending variable, and Biggs et al. (2009) credit impulse (the ratio of changes in credit flows to economic growth) variable, which is introduced to the literature, is used. In addition to the credit impulse in the literature, two more credit impulse models are installed, and these models are also included in the analysis. ADF, Phillips-Perron, KPSS and Fourier KPSS unit root tests are applied to the variables in the analysis. The causality relationship between the variables is examined by Fourier Granger causality and Toda Yamamoto causality tests. According to the results of the Fourier Granger causality test, consumer credit volume and consumer credit impulse, calculated with annual real volume and GDP data, is the reason for economic growth. According to the results of the Toda Yamamoto causality test, consumer lending amount and consumer credit impulse, calculated with annual real volume and GDP data, is the reason for economic growth.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 707
Atıf : 3.879
2023 Impact/Etki : 0.389
Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi