Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 17
Karaburun Yarımadası (İzmir) Kırsal Mimarlık Envanteri 2004 Yılı Çalışmaları: Çullu ve Hisarcık Köyleri
2005
Dergi:  
Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Karaburun Yarımadası (İzmir) Kırsal Mimarlık Envanteri projesi 2002 ve 2003 yıllarında yan­mada bütününde gerçekleştirilen alan araştırmalarının birikimine dayanmaktadır. 2004 yılın­dan başlayarak TÛBA-TÜKSEK Türkiye Kültür Envanteri Projesi kapsamında yürütülen bu projenin amacı Karaburun Yarımadasının kırsal yaşantıya dayalı tarihsel ve kültürel mirasını saptamak ve belgelemektir. Envanter çalışma­sının yapıldığı coğrafya yarımadanın Karaburun ilçe sınırları içinde kalan kısmıdır. Bu sınır için­de yer alan meskûn, yan-meskûn ve terkedil­miş kırsal yerleşmeler belirlenen alt-bölgeler kapsamında incelenmektedir. Yerleşmelerde bulunan dini yapılar, su yapıları, konutlar ve üretim yapıları ayrıntılı araştırmalarla belgelen­mektedir. Çalışmada mekânsal ölçek, yerleşmelerin tarih boyunca yarımada bütünü ve Ege Adaları ite olan ilişkilerini kavrayacak şekilde geniş tutul­maktadır. Bu yaklaşım yerleşme ve yapıların kavranmasında önemli ipuçları sağlayacaktır. Ege Denizi ve İzmir Körfezi arasında bir duvar gibi uzanan Karaburun Yarımadasının tarihi Çeşme, Sakız, Foça ve İzmir arasında gelişen ilişkilerle biçimlenmiştir. Dağlık ve kıraç bir ara­ziye sahip Karaburun Yarımadası, üretim saha­sının darlığına rağmen konumu nedeniyle hem Anadolu'dan hem adalardan gelen toplumları bünyesinde barındırmıştır. Çeşitli türden göç ve İskân süreçlerinin yaşandığı bu coğrafyada ortaya çıkan kültürel miras dikkat çekici düzey­dedir. Yapılacak çözümlemelerde Karaburun coğrafyasına ve tarihine ilişkin farklı disiplinler­de oluşturulan kaynakça, Osmanlı dönemine ilişkin resmi belgeler, yerli halkın bilgi birikimi, çalışılan coğrafyanın ve mimari mirasın içerdi­ği bilgi bir arada değerlendirilecektir. Envanter çalışmasının yürütüldüğü ilk alt-bölge, coğrafi merkezinde Karaburun ilçe merke­zinin yer aldığı, yarımadanın kuzeydoğusunda, Foça'ya bakan bir yamaç üzerinde konumlan­mış olan bölgedir. Bu alt-bölgede güneydoğu­dan kuzeybatıya uzanan bir hatta sırasıyla Ambarseki, Saip, Karaburun (Ahurlu), Çullu ve Hi­sarcık köyleri bulunmaktadır, Çullu ve Hisarcık 1949'da yaşanan deprem sonrasında boşaltıl­mış ve bugün harap durumda olan köylerdir. 2004 yılı envanter çalışmalarında Çullu ve Hi­sarcık köy yerleşimlerinin ön-restitüsyonları oluşturulmuş, yapı rölöveleri ile geleneksel yapı malzemeleri ve yapım tekniklerine yöne­lik belgelemeler yapılmış ve ayrıca bu köylerin halen Karaburun'da yaşayan eski sakinleriyle görüşmeler yapılarak kaydedilmiştir. Bu rapor 2004 yılında belgeleme çalışmaları yapılan Çullu ve Hisarcık köylerinin envanter bilgisi ile hazırlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi