Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 60
 İndirme 24
Ergenlerde Bilişsel Davranışçı Terapi Uygulamalarının Etkililiğinin ve Yöntemlerinin Sistematik Gözden Geçirilmesi
2020
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Ergenlik fiziksel, cinsel, bilişsel, duygusal ve sosyal bir gelişim dönemidir. Ergenlerin geçirdikleri sosyoduygusal değişimler düşünüldüğünde, otorite figürleriyle çatışma, zamanının çoğunu akranlarıyla geçirme isteği ve bağımsız olma çabası onlarda duygudurum dalgalanmaları yaşamalarına neden olmaktadır. Ergenlerde görülen bu problemlerin tedavi yöneliminde Bilişsel Davranışçı Terapi’nin kullanımına sıklıkla yer verilmektedir. Bu çalışmanın birinci amacı, klinik olmayan örneklemlerde Bilişsel Davranışçı Terapi’ nin etkililiğini deneysel ve yarı deneysel araştırma deseni kullanarak inceleyen çalışmaların özelliklerini belirlemektir. Araştırmanın ikinci amacı ise, klinik olmayan örneklemlerde Bilişsel Davranışçı Terapi’ nin etkililiğini deneysel olmayan araştırma desenleri kullanılarak inceleyen çalışmaların özelliklerinin belirlenmesidir. Araştırma modeli sistematik gözden geçirmedir.  Sistematik gözden geçirme için PRISMA rehberi kullanılmıştır. Veriler toplanırken WOS, Ulakbim, Scholar veri tabanlarında tarama gerçekleştirilmiştir. 2010-2019 yılları arasında yayınlanan çalışmalara yönelik tarama, Türkçe ve İngilizce dillerinde, dört anahtar sözcük olarak Bilişsel Davranışçı Terapi, Bilişsel Davranışçı Psikolojik Danışma, Ergenler, Etkililik kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Dâhil etme ve dışlama kriterlerine göre toplam on bir çalışma, bu çalışmada incelenmiştir. Seçilen on bir çalışma Bilişsel Davranışçı Terapi uygulamalarının etkililiğinin deneysel/ yarı- deneysel ve deneysel olmayan araştırma desenleriyle incelenen çalışmaların özellikleri olarak iki ayrı başlıkta incelenmiştir. Deneysel ve yarı- deneysel desenin kullanıldığı çalışmalar, sorun teması, araştırma deseni, örneklem grubu, uygulanan program, oturum sayıları, etkililik düzeyi sonucu ve kullanılan ek teknikler açısından incelenmiştir. Deneysel olmayan desenler kullanılarak yapılan çalışmalarda ise, kullanılan Bilişsel Terapi alt kuramı, araştırma yöntemi, araştırılan tema ve ulaşılan sonuçlar başlıklarından yararlanılmıştır. Sonuçlar, Bilişsel Davranışçı Terapi uygulamalarının ve Bilişsel Terapi alt yaklaşımlarının ergenlere olumlu katkı sağladığını ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Systematic review of the effectiveness and methods of cognitive behavioral therapy applications in adolescents
2020
Yazar:  
Özet:

Adolescence is a period of physical, sexual, cognitive, emotional and social development. Considering the social and behavioral changes that adolescents experience, the conflict with authority figures, the desire to spend most of their time with their peers, and the effort to become independent causes them to experience emotional volatilities. In the treatment of these problems in adolescents, the use of cognitive behavioral therapy is often included. The first objective of this study is to determine the characteristics of studies that study the effectiveness of Cognitive Behavioral Therapy in non-clinical samples using experimental and semi-experimental research designs. The second purpose of the study is to determine the characteristics of studies that study the effectiveness of Cognitive Behavioral Therapy in non-clinical samples using non-experimental research patterns. The research model is systematically reviewed.  The PRISMA guide has been used for systematic review. When the data is collected, the scan was carried out in the WOS, Ulakbim, Scholar databases. The scan for studies published between 2010-2019 years, in Turkish and English, was carried out using four keywords as Cognitive Behavioral Therapy, Cognitive Behavioral Psychological Counseling, Adolescents, Effectiveness. According to the criteria of inclusion and exclusion, a total of ten studies have been studied in this study. Thirteen selected studies have been studied in two separate titles as the characteristics of studies studied by experimental/half-experimental and non-experimental research patterns of the effectiveness of cognitive behavioral therapy practices. The experimental and semi-experimental patterns are studied in terms of the studies used, the problem theme, the research design, the sample group, the program applied, the number of sessions, the result of the level of effectiveness and the additional techniques used. In studies using non-experimental patterns, the sub-theory of cognitive therapy used, the research method, the researched topic and the achieved results were used. The findings show that cognitive behavioral therapy practices and cognitive therapy subapproches have a positive contribution to adolescents.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.171
2023 Impact/Etki : 0.187
Turkish Studies Educational Sciences