Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
The 6 September 2009 Mw5.4 Earthquake in Eastern Albania – FYROM Border: Focal Mechanisms, Slip Model, ShakeMap
2011
Dergi:  
Turkish Journal of Earth Sciences
Yazar:  
Özet:

6 Eylül 2009 tarihinde (Greenwich saati 21:49) orta büyüklükteki (Mw5.4) bir deprem silsilesi, doğu Arnavutluk ile Makedonya’nın sınırlarını vurmuştur. Depremin ana şoku 30 Kasım 1967’de meydana gelen ve civar yerleşimlerde can ve mal kaybına neden olan Dibra (Debar) depremi (Mw6.2) episantırının yaklaşık 6 km kuzeyinde yer almaktadır. Odak çözümlerini hesaplamak ve kayma modelini elde ederek ana şok sarsıntı haritasını hazırlayabilmek için, komşu ağlardan gerçek zaman dalga formlarını alan Birleşik Helenik Sismik Ağı’nın (Hellenic Unifi ed Seismic Network) geniş band dalga formları kullanılmıştır. Zaman baskın ters moment tensör çözümleri ile elde edilen 18 kuvvetli olay dizisine ait odak mekanizmaları, deformasyonun Arnavutluk orojeni içerisinde yaklaşık D−B açılma ile uyumlu olan KKD− GGB yönlü normal faylar tarafından karşılandığını göstermektedir. Bu çalışma 2009 depremine ait ana şokun ~194°D doğrultulu ve ~45° batıya eğimli, kabaca 9 kilometrelik bir normal fayın 6 km derinlikte kırılması ile meydana geldiğini göstermektedir. Ana şoktaki kayma ~9 km × 6 km bir parça ile sınırlanmakta ve ortalama kayma 5 cm ve maksimum kayma 18 cm olmuştur. Yakın alandaki yer sarsıntısı dağılımını simule etmek için kayma modeli, ileri modelleme şeması ile birleştirilmiştir. Maksimum Yer İvmesi dağılımı temel alınarak oluşturulan Sarsıntı Haritası; Arnavutluk’un Dibra ve Bulqiza bölgelerindeki meso-sismik alanın makrosismik gözlemler ile uyumlu olduğunu ortaya koymuştur. 1967 Dibra depreminin sismojenik bölgesi ile 2009 silsilesinin meydana geldiği, kabaca KKD−GGB doğrultusundaki ve doğu Arnavutluk’un aktif sismotektonik zonu olan bu yapı, yakın yerleşim alanları için bir tehlike teşkil etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Journal of Earth Sciences

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 773
Atıf : 2.620
2023 Impact/Etki : 0.187
Turkish Journal of Earth Sciences