Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 21
 İndirme 3
İKİ İDEALİST’TEN (MEHMET ÂKİF ERSOY VE MUSTAFA KUTLU) BİRİ UZAK BİRİ YAKIN İKİ TECRÜBE: ÂSIM’IN NESLİ VE PROFESÖR ÂSIM BEY’İN NESLİ
2021
Dergi:  
Hikmet - Akademik Edebiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Geçmişte ve bugün yaşananları yorumlamak, gelecekte yaşanacaklara dair tahmin yapmak edebiyatın işlevleri arasında yer alır. Geçmişin ve günün tecrübesini değerlendiren yazarlar ve şairler, geleceğe dair tahmin yaparken gelecekte olmasını arzu ettiklerini de dile getirirler. Modern Türk edebiyatının ilk eserlerinin verildiği 19.yüzyılın ortalarından beri, Türk edebiyatçıların önemli konularından biri toplumdaki aksaklıkları değerlendirmek ve olması gerekene dair çözüm yolları önermek olmuştur. 20.yüzyılın başlarında eser veren Türk şiirinin ünlü ismi Mehmet Akif Ersoy da şiirlerinde, toplumda gördüğü olumsuzlukları anlatır. Ülkenin geleceğinin nasıl daha iyi olacağını. Ersoy, 1924’te kitap olarak yayımlanan Asım adlı eserinde bu konuları ele alır. Ersoy’un kitabına göre, Asım ve arkadaşlarının genç nesli ülkeyi güzel günlere taşıyacaktır. 1980 sonrası Türk hikayesinin önemli isimlerinden Mustafa Kutlu da eserlerinde yaşanan zamanı yorumlar, geleceğe dair teklifler sunar. 1893’te yayımlanan Ya Tahammül Ya Sefer adlı eseri bir neslin hikayesidir. Bu nesil, ülkeyi daha güzel günlere taşımak idealindedir. Ancak hayata karışınca idealler unutulur. Kutlu, ideallerin niçin unutulduğunu, nerede yanlış yapıldığını sorgular. Yeni bir çıkış arar. Bu makalede Mehmet Akif Ersoy ve Mustafa Kutlu’nun bahsedilen eserlerinde yer alan memleketi daha iyi günlere taşıma ideali üzerinde durulmuştur. Mehmet Akif Ersoy ve Mustafa Kutlu’nun kaynağı İslam olan bir ahlaki özü eserlerine taşıdıkları söylenebilir. Bugünün idealistleri Mehmet Akif’in eserinde yorumlanan uzak tecrübeyi ve Mustafa Kutlu’nun eserinde yorumlanan daha yakın tecrübeyi birlikte okumalıdır.

Anahtar Kelimeler:

The two ideals (Mehmet Akif Ersoy and Mustafa Kutlu) are one far from one to two experiences: Asim's Nessly and Professor Asim Bey's Nessly.
2021
Yazar:  
Özet:

Interpreting what is happening in the past and today, predicting what will happen in the future, is one of the functions of literature. Writers and poets who evaluate the experience of the past and the day also say they wish it was in the future while predicting the future. Since the middle of the 19th century, when the first works of modern Turkish literature were given, one of the important topics of Turkish literaries was to evaluate the faults in society and propose solutions to what should be. The famous name of the Turkish poet, Mehmet Akif Ersoy, who works in the early 20th century, also tells the negative things he sees in the society in his poems. The future of the country will be better. Ersoy discusses these topics in his book Asim, published in 1924. According to Ersoy's book, Asim and his young generation of friends will take the country to a beautiful day. From the important names of the Turkish history after 1980, Mustafa Kutlu also makes the time in his works, comments, suggestions for the future. It was published in 1893 with the name Ya Tahammül Ya Sefer. This generation is ideal to move the country to better days. But when it comes to life, the ideals are forgotten. Happy, he asks why the ideals are forgotten, where they are wrong. They are looking for a new output. This article focuses on the idea of transporting the country to better days in the works mentioned by Mehmet Akif Ersoy and Mustafa Kutlu. It can be said that Mehmet Akif Ersoy and Mustafa Kutlu brought to their works a moral essence which is the source of Islam. Today’s idealists should read together the distant experience interpreted in the work of Mehmet Akif and the closer experience interpreted in the work of Mustafa Kutlu.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Hikmet - Akademik Edebiyat Dergisi

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 436
2023 Impact/Etki : 0.097
Hikmet - Akademik Edebiyat Dergisi