Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 2
OSMANLI KUDÜS’ÜNDE KAÇAKÇILIK FAALİYETLERİNE GENEL BİR BAKIŞ (1886-1914)
2019
Dergi:  
Journal of Islamicjerusalem Studies
Yazar:  
Özet:

Yüzyıllar boyunca dini statüsünü koruyan Kudüs, sadece dini özelliğinden dolayı değil stratejik konumundan dolayı da siyasi çekişmelerin meydana geldiği bir şehir olmuştur. Siyasi nedenlerle 19.yüzyılda demografik yapısının sürekli değiştiği görülmüştür. Bu dönemde gerek Müslüman gerek, Yahudi ve Hıristiyan tüccarların bir arada yaşadığı, ticari faaliyetlerini gerçekleştirdiği bir ortam haline gelmiştir. Genellikle zeytin, pamuk, sebze ve meyve gibi belli başlı tarım ürünlerinin ticareti yapılmaktadır. 19. yüzyılda Kudüs Mutasarrıflığı dâhilinde bulunan Gazze ve Yafa gibi liman şehirleri Kudüs ticaretinin canlanmasına sebep olmuştur. Nitekim Gazze ve Yafa diğer Doğu Akdeniz limanlarıyla bağlantısı olan önemli noktalardır. Söz konusu bu liman şehirlerinde yasal ticaretin yanı sıra kanuna aykırı ticaret de gerçekleşmiştir. Kudüs Mutasarrıflığı dâhilinde kaçak ticaretin artmasının pek çok sebebi vardır. Özellikle 19. yüzyılda şimendifer hattının Kudüs’e kadar uzatılarak ulaşım ağının geliştirilmesi bu etkenlerden sadece birisidir. Söz konusu yapılan çalışmanın ana amacı: 19.yüzyıl sonları ve 20. yüzyılın ilk çeyreğinde Kudüs Mutasarrıflığı dahilinde gerçekleşen kaçakçılık faaliyetlerinin sebeplerini ve önleyici tedbirleri incelemektir. Yapılan çalışmanın ana kaynağı olan, T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı bünyesinde bulunan Osmanlı Arşivi’nden temin edilen Kudüs’teki kaçakçılığa ilişkin belgelerin 1886 ve 1914 yılları arasında yoğunlaştığı tespit edilmiş ve çalışma bu tarihler arasında sınırlandırılmıştır. Bu bağlamda kaçak ticarete konu olan başta tütün, tuz ve silah olmak üzere çeşitli ürünler tespit edilmiştir. Bu nedenle her ürün kaçakçılığı ayrı olarak değerlendirilecektir. Özellikle kaçakçılığa zemin hazırlayan siyasi ve sosyal etkenler üzerinde durulacaktır. Bu kapsamda arşiv belgelerinin yanı sıra, Osmanlı Devleti’nin iç ve dış gümrük uygulamaları ile ilgili çeşitli araştırma ve inceleme eserler göz önünde bulundurularak Kudüs Mutasarrıflığında gerçekleşen kaçakçılık faaliyetleri incelenecektir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Journal of Islamicjerusalem Studies

Dergi Türü :   Uluslararası

Journal of Islamicjerusalem Studies