Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 86
 İndirme 19
 Sesli Dinleme 4
ÇEVİRİ KURAMINDA GENİŞ KAPSAMLI BİR ÇEVİRİ TASARIMI İLE ÇALIŞMAK: AÇILIM OLANAĞI MI BELİRSİZLİK KAYNAĞI MI?
2020
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çeviribilim, ‘çeviri’ odaklı düşünsel çabaların birer sonucu olan söylemlerin özellikle 60’lı yıllardan itibaren kuramsal bir zemine oturmaya başlaması ile bağımsız bir araştırma alanına dönüşen alanın adıdır. Bugün, bilimsel bir metodoloji arayışı ile çok çeşitli açılardan ‘çeviri’yi merkeze alan çalışmalar, ‘çeviribilim araştırmaları’ altında kümelenmekte ya da kategorize edilmektedir. Çevribilimi’i salt ‘uygulamalı bir alan’ olmaktan çıkarıp üzerine düşünce üretilebilen bir tartışma alanına dönüştüren ise, öncelikle ‘çeviri kuramı’ ile ilgili beklentilerdir. Çeviri’nin doğasını; başka bir anlatımla çeviri gerçekliğini modelleyerek yansıtması beklenen ‘çevirinin kuramı’nın, ilkin ‘çeviri olgusu’nun tanımını yapması, kendiliğinden anlaşılır bir durumdur. Bu tanım ise, bilimsel işleyiş açısından elbette yürüyen çeviri gerçekliği ile ilgili gözlemlerin ve betimlemelerin varlığını ön koşmakla birlikte soyutlaştırıcı bir tasarımı gerekli kılmaktadır. Bu çalışmada, geniş kapsamlı bir ‘çeviri tasarımı’nın çeviri odaklı kuramsallaşma açısından olanakları ve sınırları tartışılacak, Almanca-Türkçe dil çiftinde yazınsal çeviri çalışmaları yürüten önemli çevirmenlerden özellikle Yüksel Pazarkaya ve Ahmet Cemal’in ‘çeviri’ üzerine söylemlerinden hareketle değerlendirmeler yapılacaktır. Bu bağlamda ‘çeviri’ odaklı uygulama alanından yola çıkılarak ‘çeviri’nin kuramsallığına dair çıkarımların yapılması hedeflenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Translation in the Qur’an: Is it a source of uncertainty?
2020
Yazar:  
Özet:

Translatibility is the name of the field that turns into an independent research field with the beginning of speeches, which are a result of 'translation-oriented thinking efforts, especially from the 1960s to the beginning of sitting on a theoretical ground. Today, studies focusing on "translation" from a wide range of points with the search for a scientific methodology are accumulated or categorized under "translation research". If the environmental science is simply a ‘applicable field’ and is converted into a discussion field that can be thought about it, it is first and foremost the expectations of the ‘translation theory’. The theory of the translation, which is expected to reflect the nature of the translation by modeling the reality of the translation with another narrative, makes the definition of the first translation phenomenon, is an obvious situation in itself. This definition, of course, requires an abstract design while prejudicing the existence of observations and descriptions concerning the translation reality from the point of view of scientific functioning. In this study, the possibilities and boundaries of a broad translation design will be discussed in terms of translation-oriented theorematisation, and the major translators conducting written translation work in the German-Turkish language pair will be judged by the words of Yüksel Pazarkaya and Ahmet Cemal on the translation. In this context, it is aimed at making conclusions about the theoretical of the "translation" from the "translation" oriented field of application.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.886
2023 Impact/Etki : 0.028
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q4
492/509

Hukuk Temel Alanı
Q4
55/57

Spor Bilimleri Temel Alanı
Q4
35/39

İlahiyat Temel Alanı
Q4
99/102

Güzel Sanatlar Temel Alanı
Q4
84/92

Eğitim Bilimleri Temel Alanı
Q4
216/232

Filoloji Temel Alanı
Q4
80/86

Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi