Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Retrospective Evaluation of Maxillofacial Fractures With Cone-Beam Computed Tomography
2022
Dergi:  
Cumhuriyet Dental Journal
Yazar:  
Özet:

ÖZ Amaç: Bu çalışmanın amacı maksillofasiyal bölgede meydana gelen fraktürlerin yaş ve cinsiyete göre dağılımlarını, lokalizasyonlarını, sayısını, deplasman varlığını, radyolojik özelliklerini Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) ile retrospektif olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı’na 2019 ve 2021 yılları arasında travma nedeniyle başvuran 84 hastadan alınan KIBT görüntüleri retrospektif olarak incelenmiştir. Yaş, cinsiyet, fraktür lokalizasyonu, fraktürlerde deplasman varlığı kayıt altına alındı. İstatistiksel analiz için tüm hasta grubuna tanımlayıcı ve frekans analizleri uygulanırken, hastaların yaş ve cinsiyetlerini; fraktür hattı ve fraktür bölgesi ile karşılaştırırken ki-kare testi uygulandı. Bulgular: 60 erkek 24 kadın hasta (E/K, 2,5/1) olmak üzere toplam 84 hastanın maksillofasiyal travma nedeniyle KIBT görüntüsü incelendi. Çalışmada incelenen hasta grubunun yaşları 6 ve 72 arasında değişmekte olup yaş ortalaması 33.17±1.48 olarak belirlendi. Farklı etiyolojik nedenlerden kaynaklı çeşitli lokalizasyonlarda meydana gelen 116 fraktür hattı sayısı radyolojik olarak tespit edildi. İncelenen tüm fraktürlerin 73’ünde deplasman izlenirken kalan 43 fraktür hattında deplasman görülmedi. Meydana gelen fraktürler en sık angulus mandibulada (%22,61:n=19) tespit edildi. En az fraktür mandibula ramus (%3,57; n=3) ve koronoid proseste (%3,57; n=3) görüldü. Sonuçlar: Fraktür hatlarının varlığının, lokalizasyonlarının ve kırık parçalarının yer değişiminin doğru radyografik teknikler aracılığıyla tespit edilmesi, gerekli tedavi prosedürlerinin uygulanması açısından önem taşımaktadır. İki boyutlu radyografilerin kullanımının yetersiz kaldığı durumlarda KIBT gibi üç boyutlu görüntüleme yöntemleri tercih edilmelidir. Anahtar Kelimeler: Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi, Fraktür, Mandibula, Teşhis

Anahtar Kelimeler:

Retrospective Evaluation of Maxillofacial Fractures With Cone-Beam Computed Tomography
2022
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study is to retrospective assess the distribution, localization, number, presence of movement, and radiological characteristics of fractures occurring in the maxillophasial region according to age and gender. Tools and Methods: KIBT images taken from 84 patients from Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Dental Medicine, Oral Dental and Chen Radiology Department for trauma between 2019 and 2021 were retrospective examined. Age, gender, fracture localization, the presence of movement in fractures have been recorded. For statistical analysis, identifiers and frequency analyses were applied to the entire group of patients, comparing the age and gender of patients with the fractural line and fractural area. Results: A total of 84 patients, including 60 male 24 female patients (E/K, 2.5/1) were examined for the KIBT image due to maxillophasial trauma. The age of the group of patients in the study varied from 6 to 72 and the average age was 33.17±1.48. The number of 116 fractural lines occurring in different localizations due to different etiological causes was radiologically detected. In 73 of all the fractures examined, the remaining 43 fractures were not observed while the movement was monitored. The most common fractures were detected in the angulus mandibula (22.61:n=19%). At least fractures were observed in the mandibula ramus (3,57; n=3) and coronoid process (3,57; n=3). Results: Detection of the presence of fractural lines, their localizations, and the place change of broken parts through proper radiographic techniques is important for the implementation of the necessary treatment procedures. In cases where the use of two-dimensional radiographs remains insufficient, three-dimensional imaging methods such as KIBT should be preferred. Keywords: Cognitive computer tomography, fractures, mandibula, diagnosis

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Cumhuriyet Dental Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 716
Atıf : 341
Cumhuriyet Dental Journal