Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 34
 İndirme 1
Bir Üniversite Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Kliniğinde Yatan Hastaların Sosyodemografik ve Tanısal Özellikleri
2021
Dergi:  
Türkiye Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada bir çocuk ve ergen psikiyatrisi kliniğinde yatan hastaların incelenmesi amaçlanmıştır. Ülkemizde çocuk ve ergen yaş grubundaki yatarak tedavi sağlayan klinik sayısının az olması sebebiyle bu deneyim aktarımı önemli bir yere sahiptir. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın verileri 2015-2019 yılları arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Servisi’ne yatan hastaların dosyaları geriye doğru taranarak elde edilmiştir. Toplamda 74 hastanın verilerine ulaşılmıştır. Kliniğimizde yatan hastaların yatış görüşmelerinde tanısal netlik açısından Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı-5 (DSM-5) tanı kriterleri ile değerlendirme yapılmaktadır. Çalışma örneklemimizdeki olguların DSM-5 kriterlerine göre belirlenmiş olan tanılarına, yapılan geriye dönük dosya taramalarından ulaşılmıştır. Bulgular: Hastaların %59,5’u (n: 44) kızlardan, geriye kalan %40,5’u (n: 30) erkeklerden oluşuyordu. Hastaların yaş ortalaması 14,9 idi [minimum (min): 8 yaş, maksimum (maks): 17 yaş]. DSM-5’ e göre yapılan görüşmelerde saptanan en sık tanı İki Uçlu ve İlişkili Bozukluk (n: 21, %28,4) olmuştur. Onu Depresif Bozukluklar (n: 18, %24,3), Şizofreni Spektrumu ve Diğer Psikotik Bozukluklar (n: 14, %18,9) ve diğer bozukluklar (n: 21, 28,4) izlemekteydi. Hastaların %33,8’inin (n: 25) yatış sırasında aktif intihar düşüncesi ya da planı bulunmaktaydı. Ayrıca yatan hastaların %24,3’üne (n: 18) yatış esnasında elektrokonvülsif terapi (EKT) uygulanmıştır. En çok kullanılan psikotrop ilaç antipsikotikler olmuştur (n: 70, %94,6). Antipsikotiklerin ardından en sık antidepresanlar kullanılmıştır (n: 35, %47,3). Ortalama yatış süresi 14,1 (min: 1 maks: 53) gündü. Hastaların yatış süreleri ve yaşları açısından cinsiyetler arasında fark olmadığı bulunmuştur. Ancak, yatan hasta sayısı açısından kız cinsiyette erkek cinsiyete göre belirgin fark vardı. Sonuç: Çocuk ve ergen yaş grubundaki psikopatolojilerin ciddiyeti azımsanamayacak kadar yüksektir. Ayrıca, çalışma sonuçlarından görüldüğü üzere çocuk ve ergen yaş grubunda da intihar düşüncesi oldukça sıktır. Bu sebeple Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları kliniğine başvuran olguların iyi taranması ve yatış ihtiyacı olanların belirlenmesi önem arz etmektedir. Hastaların yataklı serviste takip sürecinde farmakoterapi, psikoterapi ve gerek görüldüğü durumlarda EKT kullanım ihtiyacı da olabilmektedir. Çocuk ve ergen psikiyatri hekimlerinin EKT konusunda bilgi ve deneyiminin arttırılması açısından yataklı psikiyatri servislerinde daha fazla EKT’ye uygun koşullar sağlanmalı ve uygun hastalarda EKT uygulaması yapılmasından kaçınılmamalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Sociodemographic and Diagnostic Characteristics of Patients in a University Hospital Child and Adolescent Psychiatry Clinic
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study is aimed at the examination of a child and adolescent patients in a psychiatric clinic. In our country, this transfer of experience has an important place because of the low number of clinics providing bed-treatment in the age group of children and adolescents. Tools and Methods: The data of the study was obtained by scanning backward the files of patients from the Children and Adolescent Psychiatric Service of the University of Gaziantep Medical School between the years 2015-2019. A total of 74 patients have been. In the hospital consultations of patients in our clinic, the diagnostic clarity is assessed by the diagnostic and statistical manual of mental disorders-5 (DSM-5) diagnostic criteria. The diagnosis of the facts in our study sample is achieved according to the DSM-5 criteria, by back-to-back file scans. Results: 59.5 percent of patients were girls (n: 44) and the remaining 40.5 percent (n: 30) were men. The average age of patients was 14.9 [minimum (minimum): 8 years old, maximum (max): 17 years old]. The most common diagnosis found in conversations according to DSM-5 was Two-End and Related Disorder (n: 21,28.4). He was followed by depressive disorders (n: 18, 24,3), schizophrenia spectrum and other psychotic disorders (n: 14, 18,9) and other disorders (n: 21, 28,4). 33.8 percent of patients (n: 25) had an active suicide thought or plan during sleeping. Furthermore, 24.3 percent of infants (n: 18) were subjected to electroconvulsive therapy (ECT) during hospitalization. The most commonly used psychotropic medication was antipsychotics (n: 70, 94.6%). After antipsychotics, the most frequently used antidepressants (n: 35, 47.3%). The average deposit time is 14.1 (min: 1 max: 53) days. There is no difference between the patients’ age and age. However, from the point of view of the number of underlying patients there was a clear difference between the sex of the girl and the male. The seriousness of psychopathologies in the age group of children and adolescents is too high to not be minimized. In addition, as the results of the study show, suicide thoughts are quite common in children and adolescents as well. Therefore, it is important for children and adolescents to look at the clinic of mental health and diseases and to identify those in need of relief. Patients may also need pharmacotherapy, psychotherapy and ECT in cases where necessary in the process of follow-up in bed service. In order to increase the knowledge and experience of children and adolescent psychiatrists in ECT, the bed-based psychiatric services should provide more appropriate conditions for ECT and should not be avoided from the application of ECT in appropriate patients.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türkiye Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 95
Atıf : 100
2023 Impact/Etki : 0.224
Türkiye Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi