Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 10
 İndirme 2
COVID-19 pandemisinde eczanede çalışan personelin kaygı, uykusuzluk ve depresyon prevalansı
2020
Dergi:  
Türkiye Halk Sağlığı Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Sağlık hizmet sunumunda önemli bir yere sahip eczane çalışanlarının COVID-19 salgınında kaygı, uykusuzluk ve depresyon durumlarını tespit etmek amacıyla çalışma planlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma COVID-19 salgını sırasında il merkezinde bulunan tüm eczane çalışanlarına uygulanan kesitsel nitelikli anket çalışmasıdır. Bu çalışmada tüm katılımcılara demografik bilgiler içeren anket formu Yaygın Anksiyete Bozukluğu-7 (YAB-7) Testi, uykusuzluk şiddet indeksi ve Hasta Sağlık Anketi – 9 (PHQ - 9) uygulandı. Bulgular: Çalışmada 126 eczane çalışanı katılmış olup bunların %45.2’si eczacılardan, %54.8’i diğer çalışanlardan oluşmuştur. Çalışma grubunun önemli bir kısmında anksiyete (%49.1), depresyon (%45.2) ve uykusuzluk (%52.4) problemleri vardı. Daha önce ruhsal hastalık geçirme öyküsü, enfekte olma korkusu, iş yükü artışı olanlarda ve hastayla karşılaşma ihtimalini yüksek görenlerde anksiyete, depresyon ve uykusuzluk puanları anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Araştırma grubumuzda eczacı olanlarda olmayanlara göre anksiyete, depresyon ve uykusuzluk durumları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: Çalışmada COVID-19 pandemi sırasında eczane çalışanlarında orta düzeyde anksiyete, depresyon ve uykusuzluk durumu geliştiği görülmüştür. Eczane çalışanlarının literatürde bildirilen sağlık çalışanlarına yakın düzeyde ölçek puanlarına sahip olması, hastanede çalışmasa da bu grupta da risk artışı olduğunu göstermektedir. Planlanan tüm psikososyal girişimlerde hastane dışında çalışan ve sağlık hizmeti veren eczane personelide göz önüne alınmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Prevalence of anxiety, insomnia and depression in the pharmacy staff in COVID-19 pandemic
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: The work is planned to identify anxiety, insomnia and depression conditions in the COVID-19 epidemic of pharmacist staff with an important place in the presence of health services. Method: This study is a cutting-edge qualified survey study applied to all pharmacy employees in the center of the province during the COVID-19 epidemic. In this study, the survey form that contains demographic information to all participants was applied to the Common Anxiety Disorder-7 (YAB-7) Test, insomnia severity index and Patient Health Survey - 9 (PHQ - 9). Results: The study included 126 pharmacy employees, of which 45.2 percent were pharmacists and 54.8 percent were other employees. A significant part of the study group had anxiety (49.1 percent), depression (45.2 percent) and insomnia (52.4 percent). Previously, in those with a history of mental illness, fear of infection, increased workload, and those with a high chance of encountering the patient, anxiety, depression and insomnia rates have been significantly higher. The research group found no statistically significant differences in terms of anxiety, depression and insomnia compared to those who were not pharmacists. Results: The study found that during the COVID-19 pandemic, pharmaceutical workers developed an average level of anxiety, depression and insomnia. The fact that pharmaceutical employees have scale points close to the medical staff in the literature shows that there is an increase in risk in this group, although they do not work in the hospital. All planned psychosocial initiatives should be taken into account in the pharmacy staff working outside the hospital and providing health care.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Türkiye Halk Sağlığı Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 326
Atıf : 969
2023 Impact/Etki : 0.231
Türkiye Halk Sağlığı Dergisi