Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 45
 İndirme 6
CELAL GÜZELSES TÜRKÜLERİNDE SEVİLEN VARLIK OLARAK KADIN
2019
Dergi:  
Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Celal Güzelses türküleri, oluştukları dönemin sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamından kesitler sunar. Bu türkülerde ataerkil toplumun kadına bakış açısı, erkek ve kadın arasındaki ilişki ve iletişim şekilleri, gündelik yaşamdan izler bulunur. Başta erkek olmak üzere kadın ve erkeğin duygu ve düşünce dünyası, adeta yağlı boya bir tablodaki fırça darbeleri gibi türkülerde ifadesini bulur.  “Aşk” duygusunun yoğun olarak ele alındığı türkülerde seven ve sevilen büyük ölçüde dönemin toplumsal koşulları gereği olarak ayrıdırlar. Bu sebeple türküler, seven ve sevilen arasında bir tür “iletişim” işlevi üstlenmiştir. Sevdiği kadınla doğrudan konuşmayan/konuşamayan erkek, tüm duygu, hayal ve arzularını, türküler aracılığıyla dile getirmiştir. Güzelses türkülerindeki sevgili, Türk halk türkülerinde genel olarak tasvir edilen güzellere benzer. “Hain, kâfir, çapkın ve zalim” olarak nitelendirilen bu güzeller, kara gözlü ve esmerdirler. Onlar,  kendilerini seven erkeklere yüz vermez ve acı çektirirler. Bu durum, erkeği yoğun bir keder içine sokar. Aşk ve ayrılık duygusunun bileşkesindeki erkeğin tek dileği ise sevdiği kadına kavuşmaktır. 

Anahtar Kelimeler:

CELAL GÜZELSES TÜRKÜLERİNDE SEVİLEN VARLIK OLARAK KADIN
2019
Yazar:  
Özet:

Celal Güzelses Turks offer cuts from the social, cultural and economic life of the time they formed. In these turks, the female perspective of the patriarchal society, the relationships and forms of communication between men and women, are traces from daily life. The world of emotions and thoughts of women and men, first and foremost, finds its expression in turquoise like the brushes in a very fat paint table.  In the turks where the feeling of "Love" is deeply dealt with, loved and loved are largely separated according to the social conditions of the time. This is why Turks have taken over a kind of "communication" function between loved and loved ones. The man who doesn’t talk directly with his loved woman, has expressed all his feelings, dreams and desires, through the Turkula. The beloved in the Turkish Turkish Turkish Turkish Turkish Turkish Turkish Turkish Turkish Turkish Turkish Turkish Turkish Turkish Turkish Turkish. “These beautiful men who are called ‘Hain, the unbeliever, the disbeliever and the unbeliever’ are black and brown eyes. They do not face the men who love themselves, and they suffer. This situation puts the man into an intense sadness. The only desire of a man in the compound of love and separation is to find the woman he loves.

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 673
Atıf : 1.066
2023 Impact/Etki : 0.084
Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi