Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 10
 Görüntüleme 25
 İndirme 7
Türkiye Endüstri Bitkileri Genetik Kaynakları
2016
Dergi:  
ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Muhafazaya alınan türlere ait örneklerin değerlendirilmesi projenin en önemli amaçlarından birisidir. Karakterizasyon çalışmaları endüstri bitkileri grubuna dahil türlerde; ayçiçeği, susam, pancar, tütün ve ketende yapılmıştır. Bu çalışma kapsamında toplam olarak 2296 materyalin karakterizasyonu tamamlanmıştır. Ülkemiz, kültür bitkilerinin farklılaşma merkezlerinden "Yakındoğu Merkezi" ve "Akdeniz Merkezi" içinde yer almaktadır. Dolayısıyla diğer bazı bitki gruplarında olduğu gibi, endüstri bitkileri grubuna giren türlerin bir kısmı da geniş bir varyasyon göstermektedir. Arkeolojik bulgulara göre birçok endüstri bitkisinin domestikasyon merkezi durumundadır. Neolitik bulgulara göre M.Ö. 7200-6500 yıllarında Doğu Anadolu’da Çayönü’nde keten bulgularına rastlanmıştır. Endüstri bitkilerinin taşıdığı genetik çeşitlilik nedeniyle bu gruba giren türlerin sistematik olarak toplanması ve muhafazasına 1964 yılında başlanmıştır. Endüstri bitkileri grubundaki önemli bazı lif, yağ, şeker, nişasta, alkoloid vb. bitkileri bu makalenin ilgi odağında bulunmaktadır.  Bir kısmı geniş varyasyona sahip türlerin, öncelikler esas alınarak surveyinin yapılması, toplanması, miktar ve canlılığını arttırmak için üretilip yenilenmesi (Ü/Y), özelliklerinin belirlenmesi, değerlendirilmesi, uzun süreli muhafazasının sağlanması ve araştırıcıların kullanımına hazır tutulması Endüstri Bitkileri Genetik Kaynaklar Araştırmaları Projesi’nin ana amacını oluşturmaktadır.  Endüstri Bitkileri Genetik Kaynakları Survey ve Toplama programları çerçevesinde Türkiye’nin değişik illerinden türlere ait tohum, herbaryum ve vejetatif bitki örnekleri toplanmaktadır. Araştırma çalışmalarının başladığı 1948 yılından itibaren ülkesel projenin yürürlüğe girdiği 1977 yılı sonuna kadar 1483 materyal toplanmıştır. 2015 yılı sonu itibariyle yürütülen toplama programlarında değişik cins ve türlere ait 7253 adet tohum, 273 adet herbaryum ve vegetatif bitki  (Arachis hypogea L., Beta spp., Brassica spp., Cannabis sativa L., Carthamus spp., Helianthus annuus L., Linum usitatissimum L., Nicotiana tabacum L., Papaver spp., Pimpinella anisum L., Sesamum indicum L.) örneği toplanmıştır.   Bazı türlerin tohum örnekleri orta ve uzun süreli muhafaza için yeterli değilse, toplanan bitki türlerine ait tohum örneklerinde gerektiğinde üretim yenileme çalışmaları yapılmaktadır. Üretim ve yenileme çalışmaları için tohum örnekleri tarlada üretim yenileme parsellerinde yetiştirilmektedir. Endüstri bitkilerine ait türlerin tohumları ortodoks olduğu için bu tohum örnekleri ex-situ olarak Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü (ETAE) Ulusal Tohum Gen Bankasında muhafaza altına alınmaktadır. Bu çalışmalar ile yeterli miktarda tohum temin edilerek, üretilip / yenilene 3273 adet örnek orta ve uzun süreli muhafazaya alınmışlardır.   

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 503
Atıf : 1.964
2023 Impact/Etki : 0.26
ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi