Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 18
 İndirme 1
Toxic potentials of ten herbs commonly used for aphrodisiac effect in Turkey
2015
Dergi:  
Turkish Journal of Medical Sciences
Yazar:  
Özet:

Background/aim: Sexual dysfunction is a serious problem worldwide. In Turkey, herbal products are used by some people suffering from sexual dysfunction. Despite their therapeutic advantages, some constituents of herbs are potentially toxic and pose health risks because they can be bought from the market without a prescription. Therefore, we aimed to determine the safety of herbs possessing aphrodisiac effects, chosen on the basis of their frequency of medicinal use and commercial importance in Turkey. Materials and methods: Ten herbs (Anethum graveolens, Carthamus tinctorius, Citrus aurantium, Cocos nucifera, Glycyrrhiza glabra, Melissa officinalis, Nigella arvensis, Pinus pinea, Prunus mahaleb, and Zingiber officinale) were extracted with water, methanol, and chloroform. The cyto- and genotoxic potentials of the extracts were assessed using an MTT test on a rat kidney cell line and an Ames assay in Salmonella typhimurium strains, respectively. Results: In the cytotoxic evaluation, IC50 values were 1.51-31.4 mg/mL for the methanol and chloroform extracts, while the water extracts were not cytotoxic. In the genotoxic evaluation, it was revealed that the water extracts had more mutagenic activity than the chloroform and methanol extracts. Water extract of M. officinalis was shown to have the most genotoxic activities to TA100 (±S9) and TA98 (-S9). Conclusion: These results might be useful in determining the toxic effects of herbs and lead to precautions being taken in regards to their consumption.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Turkish Journal of Medical Sciences

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 4.115
Atıf : 3.309
2023 Impact/Etki : 0.011
Turkish Journal of Medical Sciences