Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 4
Somali Örneğinde Türkiye Kalkınma Yardımı Modeli
2021
Dergi:  
Toplumsal Politika Dergisi
Yazar:  
Özet:

2000'li yıllardan bu yana Türk dış politikasında paradigma değişikliği yaşanmaktadır. 2002 yılında AK Parti iktidarından bu yana Türk dış politikası, gerek ortak kültür coğrafyası olarak kabul ettiği bölgelerde gerekse de Afrika gibi daha çok iç karışıklıklar ve açlık gibi sorunlarla karşı karşıya kalan bölgelerde aktif bir görünüm sergilemektedir. Türkiye, gelişen ekonomisine paralel bir şekilde dış politikada yumuşak güç unsuru olarak insani yardım yanında kalkınma yardımlarını da etkili bir biçimde uygulamaktadır. Bu çalışmanın temel problemi de Türkiye’nin Somali’ye yönelik kalkınma yardımlarının devlet inşasına sunmuş olduğu katkının düzeyinin belirlenmesidir. Türkiye’nin Somali’ye sağladığı insanı, kalkınma ve devlete verilen desteklerin etkinliği hususu tartışılacaktır. Bu noktada, Türkiye tarafından gerçekleştirilen, kalkınma yardımlarının etkinliğinin ve sürdürülebilirliğinin hangi düzeyde olduğunun tespit edilmesi, bu yardımların ileriye dönük planlaması aşamasında faydalı olacaktır. Bununla birlikte, Türkiye'nin Somali örneğinde yapmış olduğu kalkınma yardımlarının sömürge geçmişi olan devletlerin yardımları ile arasındaki farkların tespiti önem taşımaktadır. Bu çerçevede makale, Türkiye’nin yumuşak güç uygulamaları bağlamında Somali’ye yönelik kalkınma yardımlarını bir vaka araştırması kullanarak analiz etmektedir. Vaka araştırması yönteminin avantajı, önceden tahmin edilemese de konuyla ilgili güvenilir sonuçlar üretebilmesidir. Aynı zamanda farklı değişkenler arasındaki ampirik ilişkileri bulmanın önemli bir yoludur. Çalışmadan ortaya çıkan temel sonuç ise, Somali’de Türkiye’nin kalkınma yardımlarının her şeyden önce, insani yardımın niteliği ve uygulamasının oldukça farklı olmasıdır. Türkiye’nin hedefi, bölgedeki insanların hayatlarını doğrudan etkileyecek uzun vadeli kalkınma projeleri ile çoğunlukla mikro düzeyde başarılı olmaktır. İkinci olarak, ortak İslam dini, Batılı aktörlerin aksine, Türkiye’nin Somali’deki varlığını meşrulaştırmada ve aktörler arasında güven yaratmada önemli bir rol oynamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Toplumsal Politika Dergisi

Dergi Türü :   other

Toplumsal Politika Dergisi