Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 24
 İndirme 1
Yaşlı Hastalarda Üriner İnkontinans Farkındalığı ve Etkileyen Faktörler ile Üriner İnkontinansla Baş Etme Yöntemleri
2022
Dergi:  
Journal of Nursology
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma yaşlı hastalarda üriner inkontinans farkındalığı ve etkileyen faktörler ile üriner inkontinansla baş etme yöntemlerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Yöntemler: Kesitsel araştırma ilkelerine uygun olarak yapılan bu çalışma Siirt ili Merkez İlçesinde yaşayan 65 yaş ve üzerindeki 350 yaşlı ile Nisan- Ağustos 2019 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın verileri, ‘‘Kişisel Bilgi Formu’’ ve “Üriner İnkontinans Farkındalık Ölçeği” kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzdelik, varyans ve t testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan yaşlıların yaş ortalaması 74,8 ± 9,4 olarak elde edilmiştir. Araştırma kapsamına alınan yaşlıların %50,6’sı erkek ve %49,4’ü kadınlardan oluşmuştur. Yaşlıların %6,0 ’sının idrar kaçırmayı önlemek için yapılan egzersizler hakkında bilgisi vardır ve %2,0 ’si bu egzersizleri uygulamaktadır. Yaşlıların günde idrara çıkma sayısı ortanca değeri 10 olarak elde edilmiştir. Yaşlıların %38,6’sı öksürürken ya da hapşırırken idrar kaçırdığını, %79,7’si günlük aktiviteler sırasında idrar kaçırdığını, %43,7’si ilk idrar kaçırma problemi olduğunda yakınlarıyla paylaştığını, %42,3’ü doktora gittiğini, %14’ü ise hiçbir şey yapmadığını ifade etmiştir. Yaşlı erkeklerin üriner inkontinans farkındalık ölçeğinin sağlık sorunu olarak kabulünü engelleyen faktörler, üriner inkontinansla başetme alt boyutu, kısıtlanma ve idrar kaçırma korkusu alt boyutları puan ortalamalarının yaşlı kadınların puan ortalamalarına göre daha yüksek olduğu saptanmıştır (P < ,001). Bekar yaşlıların üriner inkontinans farkındalık ölçeğinin sağlık motivasyonu alt boyutu puan ortalamalarının evli olanlara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır (P < ,001). Sonuç: Bu araştırmada yaşlılarda üriner inkontinansın yaygın olarak görüldüğü ve inkontinansla baş etmede bireysel yöntemleri kullandıkları bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Methods Of Coping With Factors Affecting Urinary Incontinence Awareness and Frequency In Elderly Patients With Urinary Incontinence
2022
Yazar:  
Özet:

Objective: This study was conducted to determine the factors affecting the awareness and frequency of urinary incontinence in elderly patients and the methods of coping with urinary incontinence. Methods: This study, which was conducted in accordance with cross-sectional, was conducted between April and August 2019 with 350 elderly people aged 65 and over living in the Central District of Siirt province. The data of the research were collected using "Personal Information Form". Number, percentage, variance and t test were used to evaluate the obtained data. Results: The average age of the elderly participating in the study was 74.8 ± 9.4. In this research, 50.6% of the elderly were male and 49.4% were female 6.0% of the elderly have knowledge about the exercises to prevent urinary incontinence and 2.0% of them are performing these exercises. The median number of urination per day of the elderly was 10. 38.6% of the elderly missed urine while coughing or sneezing, 79.7% missed urine during daily activities, 43.7% shared it with their relatives when the first urinary incontinence problem, 42.3% went to the doctor, 14% of them stated that they did nothing. According to the factors preventing the acceptance as a health problem, the sub-dimension of coping with urinary incontinence, the sub-dimensions of restriction and fear of urinary incontinence of urinary incontinence awareness scale men's mean scores were found to be higher than women's (P < .001). It was determined that the mean scores of the health motivation sub-dimension of the urinary incontinence awareness scale of the single elderly were higher than the married ones (P < .001). Conclusion: In this study, it was found that urinary incontinence was common in the elderly and they used individual methods to cope with incontinence.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Journal of Nursology

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.022
Atıf : 10.795
2023 Impact/Etki : 0.11
Journal of Nursology