Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 8
 İndirme 2
Başarısız Endoskopik Retrograd Kolanjiopankreatografi Nedenlerinin Değerlendirilmesi; Tek Merkez Deneyimi
2020
Dergi:  
Fırat Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi (ERCP) safra yolları ve pankreas hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullanılan bir işlemdir. ERCP işleminde selektif kanülasyon başarısızlığı %10-20 civarında olmasına rağmen tecrübeli kişiler tarafından yapılan ERCP yönteminde işlem başarısızlık oranı %5'in altına düşmektedir. Başarısızlık nedenleri arasında safra yollarının anatomik açılımındaki farklılıklar sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmamızdaki amaç merkezimizde yapılan ERCP işlemlerinden başarısız olunanlarda başarısızlık nedenlerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: 2018 haziran-2019 ağustos tarihleri arasında Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji bölümünde ERCP uygulanan 337 hastaya ait demografik veriler, laboratuvar verileri ve ERCP sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi ve kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların 154'ü erkek, 183'ü kadındı. Yaş ortalaması 65±18'di. 337 hastanın 39'unda (%11.6) ERCP işlemi başarısız oldu. 9 hastada divertikül (%23.1), 9 hastada oddi sfinkter disfonksiyonu (SOD) (%23.1), 5 hastada gastroenterostomi (%12.8), 5 hastada postbulber darlık (%12.8), 4 hastada papilla tümörü (%10.3), 4 hastada koledok distaline impakte taş (%10.3), 3 hastada pankreas tümörü (%7.7) ERCP başarısızlığının nedeni olarak saptandı. ERCP başarısızlığının cinsiyetle ilişkisine bakıldığında, kadın-erkek cinsiyet arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p =0.86). Başarısızlığın yaşla ilişkisine bakıldığında yaş ile de anlamlı ilişki olmadığı görüldü (p =0.21). Sonuç: ERCP'de başarısız kanülasyon nedenlerinin değerlendirildiği çalışmalarda hasta intoleransı, pilor ve duodenum darlığı, geçirilmiş cerrahi (mide ve Bilroth II), periampuller divertikül veya ampulla pozisyon anomalisi en sık görülen bulgulardır. Çalışmamızda ise ERCP başarısızlığının en sık nedenleri periampuller divertikül ve SOD olarak saptanmıştır. Hastaların yaşının ve cinsiyetinin ERCP kanülizasyon başarısı üzerine etkisi bulunmamıştır.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation of the Causes of Failed Endoscopic Retrograd Colangiopankreatography; Single-Center Experience
2020
Yazar:  
Özet:

Endoscopic retrograde colanjiopankreatography (ERCP) is a process used in the diagnosis and treatment of gall tract and pancreatic diseases. Although the selective canulation failure in ERCP processes is around 10-20%, the ERCP process failure rate is less than 5 percent in ERCP processes by experienced people. Among the causes of failure, the differences in the anatomical opening of the yellow pathways often come to us. Our goal in this study is to investigate the causes of failure in the ERCP processes performed in our center. Instruments and Methods: Demographic data, laboratory data and ERCP results of 337 patients applied to ERCP in the Gastroenterology Department of Reaction Education Research Hospital between June 2018 and August 2019 were evaluated and recorded retrospective. Results: 154 of the patients taken to the study were men and 183 women. The average age was 65 ± 18. In 39 of 337 patients (11.6 percent), the ERCP procedure failed. In 9 patients diverticulate (23.1 percent), in 9 patients Oddio sfinkter dysfunction (SOD) (23.1 percent), in 5 patients gastroenterostomy (12.8 percent), in 5 patients postbulber thinity (12.8 percent), in 4 patients papillary tumor (10.3 percent), in 4 patients colledoc distaline impakte stone (10.3 percent), in 3 patients pancreas tumor (7.7 percent) was identified as the cause of ERCP failure. When it comes to the relationship of ERCP failure to gender, there is no significant difference between female and male gender (p = 0.86). When it comes to failure in relation to age, it has not been shown that it has no meaningful relationship with age (p = 0.21). Results: In studies in which the causes of failure of canulation in ERCP are assessed, the most common findings are patient intolerance, pilor and duodenum narrowness, surgical surgery (mide and Bilroth II), periampules diverticular or ampulate position anomaly. In our study, the most common causes of ERCP failure have been identified as periampules divertical and SOD. The age and gender of patients have not been influenced by the success of ERCP sanitation.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Fırat Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 453
Atıf : 762
2023 Impact/Etki : 0.142
Fırat Tıp Dergisi