Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 56
 İndirme 5
Terörizm Psikolojisi: FETÖ ve PKK Terör Örgütlerinin Karşılaştırmalı Analizi
2023
Dergi:  
Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kolektif şiddet hareketleri olarak da nitelendirilebilecek olan Terörizm kavramı topluma verilmek istenen mesajları bireysel veya kitlesel olarak örgütlenip masum insanların katledilmesi yoluyla iletilmesini amaçlayan sorunlu bir olgudur. Terör örgütlerinin illegal faaliyetleri ve şiddet içeren yöntemleri devletleri siyasal, sosyal, ekonomik, kültürel ve psikolojik açılardan olumsuz yönde etkilemektedir. Bundan dolayı terör örgütleriyle mücadele etmek zorunda kalan ülkeler bu ülkelerin gerek finansman akışlarını gerekse örgüte yeni üyelerin kazandırılması gibi terör örgütlerini güçlendirecek adımların atılmasına engel olmaktadır. Bu bağlamda ülkelerin ekonomik ve demokratik kalkınmalarının her alanına zarar veren terör örgütleriyle mücadele edebilmek ve devlet kurumlarının buna ilişkin stratejiler geliştirebilmesi için bu yapılanmaların psikolojik tahlillerinin de yapılması benzer yapıdaki yeni örgütlenmelerinin ortaya çıkmasını ve bazı boşluk alanlarının bölücü örgütlenmeler tarafından doldurulması teşebbüssünü önleyebilecektir. Bu çalışmanın amacı ise “terörist davranışlarındaki temel motivasyonlar nelerdir?” sorusuna yanıt aramaktır. Bu kapsamda çalışmanın analizi gerek Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde gerekse ülke toprakları dışarısında uluslararası terör örgütleri arasında yer alan başlarda hizmet hareketinden terör örgütüne dönüşen FETÖ ve 1978 senesinde orjininde bölücü terör örgütü olarak kurulan PKK’nın psikolojik motivasyonlarının karşılaştırılması ile yapılmıştır. Araştırmada nitel veri toplama yöntemlerinden olan betimsel teknik kullanılmış, konuyla ilgili ulusal ve uluslararası literatür taraması yapılmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde söz konusu terör örgütlerinin psikolojik açıdan benzeştikleri ve ayrıştıkları yönler ortaya koyulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Psychology Of Terrorism: A Comparative Analysis Of Feto and Pkk Terrorist Organizations
2023
Yazar:  
Özet:

The concept of Terrorism, which can also be described as collective acts of violence, is a problematic phenomenon that aims to convey the messages desired to be given to the society, individually or collectively, through the murder of innocent people. Illegal activities and violent methods of terrorist organizations negatively affect states in terms of political, social, economic, cultural and psychological aspects. That’s why, countries that have to fight against terrorist organizations prevent these countries from taking steps that will strengthen terrorist organizations, such as the financial flows of these countries and the recruitment of new members to the organization. In this context, in order to be able to fight against terrorist organizations that harm every aspect of the economic and democratic development of countries and for state institutions to develop strategies for this, psychological analysis of these structures will prevent the emergence of new organizations with a similar structure and the attempt to fill some gaps by separatist organizations. The purpose of this paper is "what are the main motivations in terrorist behavior?" is to answer the question In this context, the analysis of the study will be made by comparing the psychological motivations of FETO, which was among the international terrorist organizations both in the State of the Republic of Turkey and abroad, which turned into a terrorist organization from a service movement at the beginning, and the PKK, which was founded in 1978 as a separatist terrorist organization in its origin. In the research, descriptive technique, which is one of the qualitative data collection methods, has been use, and national and international literature review will be made on the subject. As a result of the findings, it had been reveal the aspects that the terrorist organizations in question resemble psychologically and differ.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 360
Atıf : 2.353
2023 Impact/Etki : 0.634
Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi