Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 1
Halk Otobüsü Şoförlerinin Sigara İçme ve Bağimlılık Durumları, Sivas
2016
Dergi:  
ODÜ Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş: Sigara, toplumu tehdit eden çok önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sigara tüm dünyada korunulabilir hastalıklar arasında mortalitesi ve morbiditesiyüksek olan sağlık sorunlarından biridir. Amaç: Bu çalışmanın amacı; Sivas ilinde halk otobüsü şoförlerinin sigara içme sıklığını ve bağımlılık durumlarını belirlemekti. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte yapılan bu çalışmanın evrenini, Sivas ili halk otobüsü şöförlerinin tamamı (N=500) oluşturmaktaydı. Örnekleme 206 kişi alındı. Veri toplama aracı olarak; Fagerström Nikotin Bağımlılığı Testi ve araştırmacılar tarafından hazırlanan şoförlerin demografik özelliklerine ilişkin soruları içeren anket formu kullanıldı. Anketler 01 Nisan-31 Mayıs 2009 tarihleri arasında araştırmacılar tarafından şoförler ile yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak uygulandı. Araştırmanın yapılacağı kurumdan yazılı izin alındı. Veriler 16.0 SPSS programı ile yüzde ve ki-kare testi ile değerlendirildi. Bulgular: Araştırma kapsamına alınan şoförlerin %44.7’si 41 yaş ve üzerindeydi, %87.9’u evli, %35.4’ü ilkokul mezunuydu. Şoförlerin %69,9’unun sigara içtiği ve Fargeström Nikotin Bağımlılık Testine göre %12.2’sinin düşük düzeyde bağımlı (çok az ve az), %47,9’unun orta düzeyde bağımlı, %39,9’unun yüksek düzeyde bağımlı olduğu saptandı. Sonuç: Çalışmamızda, halk otobüsü şoförlerinin sigara içme sıklığı ve nikotin bağımlılığı toplum ve farklı meslek gruplarına göre yüksek bulundu. Çalışmamızın verileri sigara ile mücadelede halk otobüsü şoförlerine sigaranın zararları konusunda eğitimler verilmesi ve bırakma konusunda desteklenmelerinin gerekliliğini ortaya koymuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












ODÜ Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 131
Atıf : 86
ODÜ Tıp Dergisi