Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 5
Yabancılara Türkçe Öğretimi Ders Kitaplarında Yerellik-Küresellik Kavramının İncelenmesi: İstanbul B1 Seviyesi Ders Kitabı Örneği
2020
Dergi:  
Elektronik Dil ve Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yapılan bu çalışmada, yabancılara Türkçe öğretimi ders kitaplarını küyerelleşme (glocalization) kavramı çerçevesinde incelemek ve yabancılara Türkçe öğretimi ders kitaplarında yer alan yerel ve küresel (evrensel) unsurların dağılımlarının haritasını çıkarmak amaçlanmıştır. Bu çalışma nitel araştırma yöntemlerinden biri olan durum çalışması çerçevesinde yürütülmüştür. Araştırmanın veri kaynağını İstanbul Üniversitesi bünyesinde hazırlanan “İstanbul Yabancılar İçin Türkçe Ders Kitabı (B1 düzeyi)” oluşturmaktadır. Verilerin çözümlenmesinde nitel veri analiz teknikleri arasından sıklıkla başvurulan içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Yapılan araştırmanın sonucunda; kitapta yer alan kültürel ögelerin dağılımına bakıldığında, bazı kültürel öğelerin az yer aldığı bazılarının da çok yer aldığı dolayısıyla kültür ögelerinin eşit bir dağılıma sahip olmadıkları görülmüştür. İncelemeye dâhil edilen on dokuz kategorinin on ikisinde yerellik-küresellik dengesinin başarılı bir şekilde uygulandığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte ele alınan kategoriler arasında inançlar, önemli figürler, diyalog ve metinlerde kullanılan karakterler, eşya/aletler, yer adları, acil durum numaraları ve spor kurumları kategorilerinde yerellik-küresellik dengesinin yeterince iyi organize edilmediği görülmüştür. Yerel ögelerin dağılımında da birtakım sınırlılıklar göze çarpmıştır. Bu kapsamda ülkemizin değerlerinin Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilere başarılı bir şekilde aktarılabilmesi için kullanılan örneklerde çeşitlilik yaratılması büyük önem arz etmektedir. Ayrıca yerellik-küresellik dengesinin iyi organize edilmediği kategorilerin gözden geçirilerek yeni baskılarda bu durumun düzeltilmesinin öğrencilerin Türkçeyi daha kolay öğrenmesine katkıda bulunacağı düşünülmektedir. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Elektronik Dil ve Eğitim Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Elektronik Dil ve Eğitim Dergisi